Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako hormoni sprečavaju prevremeni porođaj?

Istraživači su identifikovali tri proteina koji su delom odgovorni za uspeh progesterona, koji se koristi u tretmanu prevencije prevremenog porođaja.


Studija, koju je predvodio dr Erol R. Norvitz, predsednik za Ginekologiju i akušerstvo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuftsu, dala je nova saznanja o tome šta izaziva prevremeni porođaj, koju ulogu u procesu ima memrana fetusa i dejstvo progesterona.


Proteini - poznati kao XIAP, BID i Bcl-2 – sprečavaju prevremeni porođaj onemogućavanjem apoptoze (normalne smrti ostarelih ćelija) u membranama fetusa. Kod tako jačih, debljih membrana fetusa je manje verovatno da dođe do njihove prerane rupture, što uzrokuje prevremeni porođaj, navodi se u studiji.

Više od pola miliona beba se rađa prevremeno svake godine u Sjedinjenim Državama. Prevremeni porođaj, koji se definiše kao porođaj pre 37 nedelje trudnoće, košta više od 26 milijardi dolara godišnje. To je vodeći uzrok smrti novorođenčadi, a bebe koje prežive često se suočavaju sa doživotnim izazovima po svoje zdravlje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica