Ispitivanje skoro 400 žena pokazuje da epidural na porođaju može da zaštiti mišiće i tako smanji rizik od nekontrolisane nužde i drugih tegoba tokom kasnijih godina života. 

Istraživanje objavljeno u BJOG-u, vodećem akušerskom magazinu, pokazalo je više od jedne na 10 žena koje su imale prirodan porođaj pati od oštećenja mišića koji pridržavaju unutrašnje organe.

Trećina žena koje su imale porođaj uz pomoć „klješta” imaju neku vrtsu oštećenja mišića. Ali sve žene koje su primile spinalnu anesteziju su smanjile rizik od oštećenja.

Povreda karličnih mišića tokom porođaja može biti glavni faktor rizika za prolaps materice. Žene koje su se jednom porodile imaju četiri puta više šansi da imaju prolaps organa od onih koje nemaju dece, a one koje su imale dva porođaja povećavaju rizik od tegoba za osam puta. Prolaps se dešava kada mišići karlice postanu suviše slabi za organe koje pridržavaju kao što su bešika ili materica i počinju da padaju.

Simptomi mogu biti razni ali mogu izazvati probleme u seksu kao i problem urinarnog trakta, nekontrolisanu nuždu ili za hroničnu opstipaciju, u zavisnosti od toga koliki je bio pritisak na mišiće. Postoji više načina da se izborite sa ovim problemima, a operacija je obično najefikasnije dugoročno rešenje.


Neophodna pomoć

Tim iz Kliničkog medicinskog instituta u Sidneju je pratio 367 žena koje su porodile između 2005 i 2008. Više od trećine njih je imalo planiran ili hitan carski rez i kod njih nije bilo slučaja oštećenja mišića ili cepanja, a 13 % onih koje su imale prirodan porođaj je imalo neku vrstu oštećenja. Rizik od cepanja mišića je delimično smanjen među ženama čiji je porođaj bio potpomognut ventuozom, vrstom vakuuma, koji prijanja na bebinu glavu u odnosu na one koje nisu imale ovu pomoć na porođaju.

Ali korišćenje klešta je povećalo rizik od oštećenja i svaka treća žena koja je imala ovakav porođaj je imala oštećenje mišića. Trajanje porođaja je ključno: dug period naprezanja je direktno povezan sa povredama.

Dve trećine žena koje imaju neko oštećenje mišića nisu primile epiduralnu anesteziju.

Istraživači, među kojima je vodeća dr Klara Šek, nagađaju da bi mogla da postoje dva razloga za ovo. Ženama koje su primile epidural rečeno je u kom trenutku treba da se naprežu kad više ne mogu da osećaju kontrakcije. Ovo znači da je potencijalna šteta od preranog ili preteranog naprezanja smanjena. Takođe, fizičke promene na paralizovanom mišiću su manje verovatne.

Bol i prolaps

Epiduralnu anesteziju na porođaju danas koristi oko trećina žena u Velikoj Britaniji i oko dve trećine u SAD. Mediji su imali oprečne tekstove o epiduralu poslednjih godina, ali straživanja su pokazala da je sa ovom anestezijom smanjen rizik od oštećenja i da ne povećava potrebu za carskim rezom.

Korišćenje klješta, koje je u prošlim vekovima služilo za smanjivanje stope smrtnosti majki i beba, znatno je smanjeno poslednjih godina posle uvođenja ventuoze i carskog reza. U Velikoj Britaniji se ovi načini koriste na oko 5 % porođaja.

„Ovo istraživanje pokazuje da postoje izvesne posledice zbog korišćenja klješta i zato je potrebno da svi student budu dobro obučeni, a da se lekari stalno usavršavaju da bi maksimalno smanjili povrede mišića žena pri porođaju.” rekao je urednik BJOG-a, profesor Filip Stir.

„Takođe, otkriće da epidural može da ima zaštitni efekat tako što će smanjiti istezanje mišića je ohrabrujuće.”

„Prioritet je da se smanji bol tokom porođaja, ali dugoročni efekat smanjeja rizika oštećenja mišića je više nego poželjan.”