Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bol uprkos osmehu

Majke se često oslanjaju na bebin izraz lica kako bi procenile da li je nešto boli ili muči. Međutim, da to nije baš sasvim siguran metod potvrđuje američko istraživanje koje je danas objavio časopis “Lanceta”.

Lekari su merili moždanu aktivnost kod beba tokom primene nekih bolnih dijagnostičkih ili terapijskih tehnika i utvrdili da mozak reaguje na bol a da se pri tome bebina grimasa ne mora nužno promeniti.

Zbog tog otkrića predlaže se i izmena prakse koja se raširila u britanskim bolnicama, ali i u nekim drugim krajevima sveta, a to je da se bebama daju male količine šećera pre nekih bolnih postupaka. Na primer, pre uzimanja uzorka krvi za analizu ili davanja injekcije, bebi se daje mala kašičica šećera, jer se smatra da on stimuliše proizvodnju tzv. endogenih opijata – hemijskih sredstava koje organizam prirodno luči da bi se odbranio od bola. Novo američko istraživanje pokazuje da šećer sprečava uobičajene reakcije kao što su grimase ili plač, ali reakcija mozga dokazuje da beba ipak doživljava bol.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica