Studija je pokazala da dojenje, u periodu od najmanje 12 meseci, utiče na razvoj mozga... uz već poznate činjenice da smanjuje opasnost od infekcija, alergija i astme. Naučnici su ispitivali 14.000 dece u periodu od šest godina i dokazali da mališani koji su bili dojeni, pokazuju značajnu razliku na IQ testu. Naime, na testu za šestogodišnjake, što se tiče opšte inteligencije, dojena deca su u proseku pokazala za 5,9 poena bolji rezultat u odnosu na decu hranjenu formulom. Takođe su imala 7,5 poena više na testu verbalne inteligencije i 2,9 poena više na testu neverbalne inteligencije.

Smatra se da majčino mleko sadrži materije koje potpomažu razvoj mentalnih sposobnosti, ali i da intimnost deteta sa majkom - prilikom procesa dojenja, takođe igra značajnu ulogu. U istraživanju je učestvovala 31. bolnica, a studija nije u obzir uzimala majčinu inteligenciju, već samo činjenicu da li je dete dojeno ili hranjeno formulom.

Iako su majke u Britaniji upoznate sa činjenicom da je dojenje najzdraviji način ishrane beba, ipak je više od polovine beba u Britaniji na ishrani formulom, i to već u uzrastu od šest nedelja. Inače, ustanovljeno je i da dobrobit koju dete dobija dojenjem takođe zavisi od količine (dohranjivanje) i dužine dojenja.

Kod dojenih beba se brže razvija ukus za voće i povrće

Dojene bebe su često zdravije, a jedan od razloga je razvoj ukusa za voće i povrće iz majčinog mleka. Naime, ono ima ukus hrane koju je majka konzumirala. Zbog toga su bebe koje su dojene - češće zainteresovane za čvrstu hranu, jer su im neki od tih ukusa već poznati. Tokom istraživanja, naučnici Univerziteta u Kopenhagenu su majkama dali tablete sa različitim sastojcima i pratili koliko je potrebno da se oni pojave u njihovom mleku. Ukus banane se, na primer, oseti u majčinom mleku već posle sat vremena (ne čudi zašto sve bebe vole banane kada pređu na čvrstu hranu). Mentol bombona se oseća tek posle osam sati!? Začini se osete u mleku posle dva sata od konzumiranja. Koliko će se pojedini ukusi osećati u majčinom mleku, varira od količine unete namirnice, ali i od metabolizma svakog organizma. Ipak, naučnici tvrde da se mleko oslobađa svih ukusa nakon osam sati od konzumiranja namirnica. No, jedno je sigurno: dojeni mališani ranije znaju kakvog je ukusa voće i povrće od vršnjaka koji se hrane formulom.