Novinarka Rada Đurić je mama već odrasle dece Vere (31) i Despota (25). U podkastu Mamazjanija prisetila se nekih upečatljivih detalja u periodu kada je odgajala decu, lepih trenutaka, ali i onih koji su bili puni iazaova.

Rada je odgajala decu devedesetih godina u Srbiji za vreme inflacije, a kako je navela, počela je da mesi hled kada je svoju profesorku srpskog videla kako je pala ispred nje u redu za veknu, išla kod roditelja kada su bila isključena struje i menjala zone, ali se trudila da uvek sačuva optimizam.

"Ja sam bila majka u vremenu kada mi nismo imali ni za mleko. Hval Bogu ja sam svoju decu dojila... Zamisli da nisam imala mleka, ja ne znam šta bismo radili. Znala sam mnoge oko sebe koji su imali tu vrstu problema. Ti nemaš mleko da kupiš, ne postoji."

Podsetila je da roditeljstvo ne može da se nauči kao lekcija u školi, ali da usled raznih opterećenja i izazova, danas roditelji zaboravljaju na ono što je najvažnije i najpotrebnije deci:

"Mislim da roditeljstvo nije škola, kursevi. zamislite kurs roditeljstva - ja to ne razumem. Sutra može doći moja ćerka i reći da je na nekom kursu roditeljstva, ja ću se u sebi prekrstiti. Ja tako ne vidim stvari. Nisam nikad ni videla i znam da nisam jedina. Ne mislim da su deca lošija ako im se na taj način ne posvećuju roditelji." - rekla je Rada u podkastu Mamazjanija i dodala:

"Mislim da su se mladi ljudi u svemu tome izgubili. Ti osećaš negde u dubini duše da je najvažnije da voliš svoje dete, da ga čuješ i da ga zagrliš. Ti to znaš i da je to dovoljno, a onda počinje ludnica - nije dovoljno mora ovo, mora i ono... I ti počinješ da moraš i onda kao voliš roditeljstvo - ne, ti si umoran, očajan, ne možeš ništa da stigneš. Sve si sem onoga što znaš da treba da budeš. To je komplikovano tako da se posmatra i nije dobro ni za koga, ni za decu, ni za roditelje."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako su izgledale jaslice 80-ih i 90-ih 3 TikTok/nostalgicallyrachel