Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNO JE DA PERU RUKICE: Još jedan virus sve češći u beogradskim vrtićima

U beogradskim vrtićima sve je češći još jedan virus, koji se prenosi najčešće prljavim rukama.

  Izvor: Shutterstock

Decu u beogradskim vrtićima danima kosi stomačni virus, zbog čega su grupe, i zbog toga, a i zbog godišnjih odmora, desetkovane.

Načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj dr Snežana Rsovac, pedijatar-pulmolog, međutim, kaže da se ne dešava ništa neuobičajeno za ovo doba godine, ali i da, na sreću, nije ništa alarmantno.

Možda vas zanima

"Uglavnom su u opticaju ehovirusi, oni su sada najčešće u opticaju sa prolivom, povraćanjem i umerenom temperaturom. Prolaze, u principu, bez komplikacija za 3 do 5 dana. Samo je bitno prva dva dana pregurati zbog rehidracije", kaže doktorka Rsovac.

Prema njenim rečima, sada nije reč o rotavirusu, već o virusima iz grupe eho, mada mogu da budu i adenovirusi.

"Bolest je kontaktna, ide najčešće preko prljavih ruku i ulazi kroz usta i kroz nos, dakle, kao i svaki drugi virus. Deci treba davati dosta tečnosti i probiotike", navodi naša sagovornica.

Dodaje da tokom vikenda u Klinici u Tiršovoj nisu imali veći priliv pacijenata sa ovim simptomima:

"Uobičajeno je, nije epidemija. Ovo je njihovo vreme, kao što je vreme koksakija i BRNU virusa - bolesti ruku, nogu, stopala i usta".

Roditelji su prošle nedelje prijavili da se u vrtićima pojavio BRNU virus, takođe stomačni.

"BRNU virusu sklonija su deca manjeg uzrasta do dve godine, koja stavljaju rukice i nogice u usta, ali se on izuzetno lako prenosi među decom, tako da ga ima i kod mališana koji su i starijeg vrtićkog uzrasta", rekla je tada pedijatrica Ksenija Maričić.

Najvidljivija manifestacija BRNU virusa je osip, koji se prvo javlja u ustima u vidu bolnih plikova, koji se javljaju i na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza.

Yumama/vecernjenovosti

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica