Jelena Trikić iz Drvara umrla je 2012. godine u banjalučkom Kliničkom. Ona je odbila lečenje jakim citostaticima tumora na mozgu kako bi postala majka. Tako bolesna, rodila je zdravu bebu - sina Nikolu. Jelena je umrla 40 dana nakon porođaja. Pamtimo je pod imenom: Majka hrabrosti.

Fondacija Za život iz Banjaluke ovih dana pokrenula je inicijativu da ispred Kliničkog centra bude postavljena bista koja će podsećati na hrabrost Jelene Trikić.

"Upoznali smo se na čudan način, preko telefona," priseća se Goran Dunović, Jelenin muž.

"Sećam se da je bio Đurđevdan kada su došli kod nas. Jelena mi je tada rekla da je trudna, da ću postati baka. Bila sam srećna", sa uzdahom priča Jelenina majka Milkica.

"U trenutku kada je ostala u drugom stanju, ona je bila u potpunosti zdrava. Mislila sam da ćemo biti srećni", seća se njena majka. Jelena je bila u šestom mesecu trudnoće kada su počeli njeni zdravstveni problemi.

"Videla sam da nešto nije u redu. Samo je spavala."

Sa knedlom u grlu, Goran priča o prvim simptomima bolesti: "Saopštili su šta je i rekli su da apsolutno nema nade."

"Predložili su joj terapiju zračenja kako bi je spasli, ali morala je da ostane bez bebe. Čudili su se kako je ona uopšte pri svesti. Ona je ležeći u krevetu rekla Ne, ne ja to ne prihvatam. Doktori su joj rekli da neće izdržati. Treba da prođe najmanje 3 nedelje da beba sazri kako bi je rodila, ali ona je govorila da će izdržati. Doktori su se čudili kako je uopšte svesna. Po njima, trebalo je da bude u komi. A ona je hodala, šetala, sa medicinskim osobljem pila kafu."

"Rekla sam joj: 'Jelena, sine, ti si meni mnogo bitna.' Ona me pogledala i rekla mi: 'Majko, kako sam ja tebi bitna, tako je i ono meni bitno'", seća se Jelenina majka.

Jelena nije htela uopšte da razgovara o lečenju, bilo joj je bitnije da rodi dete. Morala je prevremeno da rodi dete i tako je i urađeno.

"Rodio se Nikola. Ona mu je dala ime jer se pred ikonom svetog Nikole zaklela da, ako rodi sina, zvaće se Nikola," priča njen suprug.

Kad su joj doneli Nikolu, Jelena je bila presrećna, kao da nema nikakvu bolest.

"Bez obzira na to šta su doktori pričali, bez obzira na tokakvi su joj nalazi bili - verovao sam u čuda. Tek kad je umrla, kad je prestala da diše, postao sam svestan da sam ostao bez nje.

To što je ona uradila je najveća žrtva. Najveća osnova hrišćanstva je dati život za drugog. Jelena je umrla 39 dan od porođaja.

Treći dan od njene sahrane, Nikolu smo doveli kući. Bilo je teško. Shvatio sam da moram da se borim za njega. Sada, kada se osvrnem sedam godina unazad, vidim da nije bilo nimalo lako.

Tri godine nakon Jelenine smrti, ja sam se ponovo oženio. Nikola je dobio sestru i sada mi je drago što ima nekoga da odrastaju zajedno."

Nikola danas ima osam godina. Kaže da mu mama stalno nedostaje i da svaki dan nacrta nešto svojoj mami. Često crta kako je sa njom kod kuće i kako se igraju.

"Moja mama je izgledala lepo i najlepše", kaže Nikola.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)