Nova Hunia rođena je s nepoznatom genetskom bolešću. Ipak, bez obzira na sve poteškoće s kojima su se njeni roditelji suočili, ova priča je dokaz da ljubav ruši sve prepreke, ma koliko one nepremostive bile.

Kada se devojčica Nova rodila 2017. na Novom Zelandu, lekari su rekli njenim roditeljima Akaciji i Jozefu Huniji kako beba ima deformitete lica i da je verovatno reč o nekom genetskom poremećaju, ali da njena dijagnoza nema ime, niti da se može pretpostaviti u kojem će se smeru dalje razvijati.

Nova je odmah po rođenju, osim deformiteta na licu, imala poteškoća s disanjem i gutanjem, a danas sa svoje 4 godine ima problema i sa sluhom.

Kada je Nova nakon porođaja stigla kući, Akacija i Jozef su bili očajni jer nisu nikad nigde videli osobu sa sličnom dijagnozom, a koja pritom nije imala ni naziv. Nisu znali kakva budućnost očekuje njihovu devojčicu niti kako će se oni nositi s njenim zdravstvenim stanjem.

Mama Akacija je u intervjuu za Barkroft TV rekla: "Kada sam razmišljala o majčinstvu, nisam očekivala da ću roditi dete s genetskim poremećajem. Nova je došla i ceo život mi se okrenuo naopačke. Pomislila sam: 'Pa kako ćemo se uklopiti, kakav će život imati moja devojčica?'''

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Acacia + Nova (@missnovajoy)

Kada su na internetu otkrili blogerku Marimar Barkroft koja živi s istom bolešću, shvatili su da njihova devojčica nije jedina koja ima taj deformitet. Gledajući film o Marimar, Novini roditelji su shvatili da, iako devojčica ima deformitete, da je oni ne određuju kao osobu, niti oni utiču na njihovu ljubav prema njoj.

Biti Novin roditelj i brinuti se za dete s posebnim potrebama naučilo je mamu Akaciju i tatu Jozefa vrednim i lepim životnim lekcijama.

"Naučili smo da budemo ljubazni prema sebi i prema drugima. Naučili smo mnogo o strpljenju, jer s Novom stalno nešto čekamo - preglede, informacije koje nas zanimaju, rezultate različitih pregleda", kaže tata Jozef.

Iako Nova u razvoju zaostaje za svojim vršnjacima, roditelji se vesele svakom njenom i najmanjem napretku.

Nova danas ima 4 godine, hoda, trči i skače. Ima poteškoća s gutanjem, pa je roditelji hrane na sondu.

Tata Jozef je rekao za Barkroft TV: "Želimo da Nova živi jedan ispunjen život, da bude sigurna u sebe i u našu ljubav, da upoznaje nove ljude, uči nove životne veštine i da ima lep život".

"Novina različitost, njena deformacija lica nikako ne umanjuju njenu vrednost kao osobe, niti je određuju kao osobu, a ovim filmićem smo želeli da ohrabrimo roditelje dece s posebnim potrebama i da im pružimo nadu da ih čeka ispunjen život", dodala je mama Akacija.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)