Čini se da je trenutno u svetu najviše aktuelna priča o vakcinama protiv virusa korona. Naučnici iz dana u dan napreduju i testiraju moguće vakcine. Ipak, kada su trudnice u pitanju, ovde još uvek ne postoje validne informacije. Za sada, nijedna vakcina nije klinički testirana na trudnicama. Postoji mogućnost da će, baš iz tog razloga, vakcinisanje trudnica biti odgođeno.

Zašto trudnice nisu uključene u testiranje vakcina?

Pre nego što se bilo koja vakcina odobri, potrebno je izvršiti razna testiranja. Usled pandemije, testiranje vakcine za virus korona je vršeno u rekordnom roku.

Testiranja su najpre vršena na zdravim odraslim osobama bez ikakvih simptoma bolesti, ističe Kristin Tarli, specijalista pedijatrije u Atrium Health Levine dečjoj bolnici. Za sada, ističe Kristin, trudnice nisu obuhvaćene testiranjem.

To je, u stvari, norma kada su klinička testiranja u pitanju.

"Trudnice su kompleksna grupa ljudi, te se ne uključuju u bilo kakva testiranja", ističe doktorka Tarli, dodavši da je trudnoća, sama po sebi, izložena padu imuniteta. "Naučnici jednostavno još uvek ne znaju koji su rizici za fetus, te ne žele nijedan život da dovedu u opasnost."

Postoji mogućnost da će trudnice biti uključene u neka buduća testiranja, kada vakcina bude sigurna i potpuno jasna. Generalno se sa testiranjima na trudnicama čeka da prvo bude sve sigurno na zdravim osobama. Neki naučnici istakli su da pokušavaju da pronađu način da što pre trudnice uključe u ova testiranja.

Zašto je loše što su trudnice isključene?

Mnogi doktori su zabrinuti što su trudnice isključene iz ovoga.

"Ispostavlja se da trudnice mogu imati jače simptome infekcije virusom korona", ističe Loren Temik, doktor i direktor pomenute dečje bolnice.

Kako se zaštititi od virusa korona tokom trudnoće?

Postoje načini da se zaštitite. To, naravno, uključuje izbegavanje zaraženih. Vakcinisanje ljudi bliskih trudnici takođe je prednost, jer će se na taj način sprečiti prenošenje virusa. Trudnicama se savetuje da što češće peru ruke i održavaju higijenu, kao i da izbegavaju okupljanje velikog broja ljudi. Najvažniji savet je, svakako, jačanje imuniteta, dobra ishrana trudnice i redovni pregledi kod lekara. Izbegavajte stres, hranite se zdravo i brinite o svom zdravlju.

Pročitajte i...