Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uputstva za učenike - pravila ponašanja u školi u vreme pandemije virusa korona

Usled pandemije koronavirusa sve se izmenilo, promenjene su mnoge navike i u obrazovnom sistemu. Prema preporukama Vlade Srbije za bezbedno održavanje nastave od 1. septembra, potrebno je da se školarci pridržavaju propisanih pravila ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Održavanje fizičke distance od 1,5 metar između školaraca pri dolasku u školu, obavezne maske i dezinfekcija na ulazu, minimalan razmak od pet stepenika čak i na stepeništu škole, ali i po jedan đak u svakoj klupi samo su neke od novina koje učenike očekuju sa početkom nove školske godine 1. septembra.

Zna se red

Povodom posebnih okolnosti u kojima će se zbog epidemije koronavirusa odigravati ovogodišnji polazak u škole širom Srbije, OŠ "Lazar Savatić" u Beogradu napravila je edukativni video o pravilima ponašanja koji je podelila svim učenicima, roditeljima i svojim zaposlenima. Prema ranijim uputstvima Ministarstva prosvete, časovi će trajati 30 minuta, mali odmor će služiti da se zameni pribor, sveske i olovke, kao i za posetu toaletu, dok će za vreme velikih odmora i među smenama provetravati učionice i čistiti i dezinfikovati prostorije.

"Prilikom dolaska u školu potrebno je da se držite propisane distance od 1,5 metar, biće prilike da se sa drugarima grlite i pozdravljate, ali sada je potrebno da održavate međusobnu distancu. Pri ulasku u školu obaveza svih nas je da stavimo maske, dezinfikujemo ruke i prođemo kroz dezobarijeru sa obe noge", navodi se u video-uputstvu.

Minimalno zadržavanje

U školi insistiraju da je potrebno da se đaci u holu škole zadržavaju minimalno, kao i da se i na stepeništu mora održavati obavezna distanca od minimum pet stepenika. Ukoliko se školarci budu držali za gelender, treba da odmah dezinfikuju ruke, a pri ulasku u učionicu maske se skidaju tek onda kada đaci sednu za svoja mesta u klupama.

"Prilikom odlaska u toalet morate staviti maske i voditi računa o zauzetosti, jer u toaletu sme da bude onoliko učenika koliko ima kabina. Jedan učenik sedi sam za jednom klupom, a časovi fizičkog će biti održavani napolju, kad god je to moguće, uz poštovanje bezbedne distance", navode iz OŠ "Lazar Savatić" i u video-uputstvu sa pravilima ponašanja u školi tokom školske 2020/21. godine.

Povezane vesti

Dolazak u školu

Prilikom dolaska u školu, učenici su obavezni da se pridržavaju pravilnika koji nalaže sledeće mere:

- održavanje fizičke distance od 1,5 metara

- dezinfekciju ruku i prolazak dezobarijere

- stavljanje maske pri ulasku u školu  

Kretanje po školi

Kada je u pitanju kretanje dece u okviru školskih prostorija, propisane su neke od sledećih mera:

- maske su obavezne u holu škole

- učenici moraju držati rastojanje od pet stepenika na stepenicama

- nakon diranja gelendera odmah se moraju dezinfikovati ruke  

Ponašanje u učionici

Učenici su dužni da poštuju pravilnik o ponašanju u učionici, koji nalaže sledeće:

- maske se skidaju tek kada deca sednu za svoja mesta u klupi

- svaki učenik sedi sam u klupi

- časovi će trajati 30 minuta, a 15 učenika može da boravi u učionici  

Odlazak u toalet

Prilikom odlaska u toalet važno je da đaci vode računa o preventivnim merama i da se pridržavaju sledećeg reda koji obavezuje:

- stavljanje maski

- da u toaletu sme da bude učenika onoliko koliko ima kabina

- da svaki toalet ima uputstvo kako se pravilno peru ruke  

Fizičko vaspitanje

Časovi fizičkog će se, po mogućstvu. odvijati napolju, takođe na časovima je potrebno poštovati distancu i obavezno nošenje maski.

Higijena prostorija

Kako bi se nastava održavala što je moguće bolje, potrebno je dezinfikovati i provetravati prostorije u vreme velikih odmora. Pauze između smena će se koristiti za kompletnu dezinfekciju i provetravanje svih prostorija škole.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica