Rast ispod donje granice normale, nizak rast, jeste najčešće porodična odlika ili posledica konstitucionalno usporenog rastenja. Niska telesna visina roditelja obično objašnjava nizak rast deteta. Međutim, nizak rast može biti prouzrokovan i različitim poremećajima zdravlja (nedostatak hormona rasta, intrauterini zastoj u rastu, nedostatak hormona štitaste žlezde, celijakija, genetski sindromi, poremećaji u razvoju kostiju i drugo), zbog čega je veoma važno da se problem sa rastom uoči na vreme i dete uputi pedijatru- endokrinologu.

Da bi praćenje linearnog rasta bilo optimalno, potrebno je da se deca redovno mere, a izmerena telesna visina svaki put ucrta u karte rasta, čime se dobija dobar uvid u veličinu odstupanja od donje ili gornje granice normale. Elektronske karte rasta su dostupne u svim domovima zdravlja u Srbiji, a za roditelje se izdvaja aplikacija "karta rasta" za Android i Ajfon telefone i tablete u kojoj se koriste isti standardi rasta kao i u elektronskim kartama rasta domova zdravlja. Aplikacija predstavlja odličnu pomoć roditeljima o vođenju evidencije rasta deteta i olakšava da se na vreme uoče problemi i da se na vreme odreaguje.

Roditelji treba svoju decu redovno da vode na sistematske preglede, a mogu i da ih češće mere (ne u rasponu manjem od šest meseci). Posebnu pažnju treba da obrate roditelji na rast deteta koje je rođeno male težine i/ili dužine za gestacionu dob. Ako na aplikaciji "karta rasta" uoče da njihovo dete, koje je rođeno "sitno", ne raste u optimalnoj zoni rasta ili u skladu sa genetskim potencijalom rasta, koji aplikacija automatski izračuna, veoma je važno da se odmah obrate svom pedijatru. Danas postoji efikasna terapija humanim hormonom rasta, koja se primenjuje pored ostalih indikacija i kod dece koja su rođena mala za gestacionu dob i koja u uzrastu od dve godine ili kasnije imaju nisku telesnu visinu. Veoma je važno da se terapija humanim hormonom rasta, za indikacije gde je dokazana njegova efikasnost i koju u našoj zemlji pokriva Fond zdravstvene zaštite, uvede na vreme, odnosno pre puberteta, jer ubrzo posle sticanja polne zrelosti i spajanja epifiza dugih kostiju rast se završava. 

U slučaju da roditelji uz pomoć aplikacije uoče poremećaj rasta treba da se jave nadležnom pedijatru i pre redovnog sistematskog pregleda. Rano otkrivanje uzroka poremećaja rasta koji mogu uspešno da se leče, poboljšava krajnji ishod terapije i doprinosi ostvarivanju adekvatne telesne visine u odraslom dobu. 

Doc dr Maja Ješić, pedijatar endokrinolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj



O aplikaciji karta rasta

Postoje brojne aplikacije, a za roditelje u Srbiji se izdvaja aplikacija "Karta rasta" (NB Soft) jer je na našem jeziku i koriste se isti standardi rasta kao i u elektronskim kartama rasta u domovima zdravlja. Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i Ajfon telefone i tablete, a omogućava vođenje "dnevnika rasta" za više dece. U aplikaciji takođe postoji automatsko računanje takozvanog genetskog potencijala, odnosno srednje visine roditelja prilagođene polu deteta. Zatim se na grafikonu u aplikaciji za svako dete može jasno videti aktuelna visina i brzina rasta, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta. Takođe, na grafikonu se može videti i ako je dete normalne visine ali odstupa od srednje visine roditelja, odnosno genetskog potencijala.

Ukratko, ova i slične aplikacije predstavljaju odličnu pomoć roditeljima u vođenju evidencije o rastu dece. U slučaju da roditelji uz pomoć aplikacije uoče poremećaj rasta, mogu se javiti nadležnom pedijatru i zatražiti savet i pre redovnog sistematskog pregleda.