Nepoznati muškarac ušetao je prekjuče u Osnovnu školu "Ujedinjene nacije" na Ceraku i pozvao četiri učenice da pođu sa njim u restoran, nakon što je prethodno na parkingu uznemiravao osmogodišnju devojčicu. Roditelji su zabrinuti i uplašeni, a stručnjaci napominju da decu treba naučiti kako da se u ovakvim i sličnim situacijama odbrane.

To je, smatra psiholog Radmila Grujičić, prva neophodna mera zaštite.

"Decu pre svega treba naučiti da ne smeju da razgovaraju sa nepoznatim ljudima i da ne smeju da ulaze u automobile stranaca. A ako ih neko uznemirava, bilo rečima bilo fizičkim kontaktom, neka vrište, grebu, šutiraju osobu koja ih ugrožava. Izuzetno je važno da deca znaju da smeju to da urade", kaže nam ona.

Ona još dodaje da decu uglavnom vaspitavamo da budu dobra i poslušna, pa zbog toga ne znaju kako da odreaguju u rizičnim situacijama.

"U situacijama kada im je ugrožena bezbednost, deca treba i da zatraže pomoć okoline, a veoma je važno i da roditeljima govore o svim neoubičajenim stvarima koje im se dešavaju van kuće", dodaje psiholog.

Učenice osnovne škole sa Ceraka brzo su, srećom, ispričale roditeljima šta im se dogodilo pa se celo upozorenje proširilo i na roditeljsku viber grupu.

"Četiri devojčice četvrtog razreda sedele su na drvenim klupama u školi, koje podsećaju na tribine, prišao im je neki čovek i pitao ih prvo kako se zovu, a onda i da li hoće da ih vodi u popularni restoran brze hrane. Rekao im je i ako neće danas, onda će doći sutra da ih ponovo pita", piše u poruci na viber grupi koja je uznemirila roditelje.

Ispostavilo se da je "čovek sa gipsom", kako je poznat u tom delu Beograda, pre nego što je ušao u školu prišao još mlađoj devojčici, osmogodišnjakinji, pokazivao joj gips na nozi i nešto nepovezano pričao. Ona je tu stajala i čekala oca da dođe po nju, a pošto se uplašila nepoznatog čoveka, ona je krenula da triči dalje niz ulicu. Utom je i došao njen otac, a nepoznati muškarac je ušetao u školu.

Pošto je prišao devojčicama koje su sedele u holu, a koje su takođe pobegle od njega, neko od osoblja ga je ugledao i izbacio napolje.

Ceo slučaj policiji je prijavio otac osmogodišnje devojčice. Muškarac koji je uznmirio decu juče je uhapšen, upućen je na psihijatrijsko lečenje, a i podneta je protiv njega krivična prijava za proganjanje.

Timovi za zaštitu dece u školama od ključnog značaja

Da je vrištanje i grebanje efikasno sredstvo zaštite, smatra i doktorka Milica Mačkić, instruktorka samoodbrane za žene, koja među učenicima ima i decu uzrasta od pet godina. Ona ističe da je to, kada su deca u pitanju i jedina samoodbrana.

"Ukoliko se desi da u momentima napada roditelji budu u blizini dece, oni mogu da pruže i konkretne mere odbrane, poput udarca laktom u glavu ili udarca nogom u koleno napadača", ističe dr Milica Mačkić.

Važno je i pitanje kako sama škola može da zaštiti decu.

Radmila Grujičić, koja duži niz godina radi u školskim ustanovama, dodaje i da u većini škola postoji školski policajac (podaci kažu da je u školskoj godini 2018/19 bio angažovan 341 službenik policije u okolini 682 obrazovne ustanove. Pre tri godine bilo ih je 373, prim.aut), a koji može da legitimiše osobu za koju se sumnja da ugrožava bezbednost dece.

"Ostali zaposleni su dužni da slučaj prijave policiji, a ukoliko u njihovom prisustvu dođe do uznemiravanja, moraju da odbrane decu. I to je dužnost svake odrasle zaposlene osobe u školama", naglašava ona.

Ona ističe i da je zakonska obaveza škola da imaju timove za prevenciju zanemarivanja i zlostavljanja dece, čija je obaveza i da redovno obaveštavaju roditelje o svim spornim situacijama.

Šta je još važno

Osim što deca treba da znaju kako da se postave u konkretnoj situaciji, važno je da sa detetom od najranijeg uzrasta otvreno razgovarate i o tome da postoje situacije kada ljudima ne treba verovati.

Zato je prvi i najvažnij korak da naučite dete da vam priča o svemu što mu se dešava uvek.

Detetu morate da objasnite i ono mora da shvati da odrasla osoba nema razloga da ima privatne ili tajnovite razgovore sa njima, bilo da je to neko nepoznat ili neko ko im je veoma poznat, već da se ti razgovori obavljaju isključivo u prisustvu roditelja. Takođe, ubedite ih da niko nema prava da ih dodiruje, naročito po intimnim delovima.

Takođe, deci se mora objasniti da ukoliko im odrasle osobe pričaju neprikladne viceve ili podržavaju to što oni lažu roditelje ili kriju od njih nešto, da su to u stvari signali upozorenja. Pedofili recimo na taj način pripremaju decu na tajnovito ponašanje i deca će početi da im veruju više nego roditeljima.

Takođe, učite ih da, ako se nekada slučajno izgube ili im je potrebna neka pomoć, da je potraže od veće grupe ljudi i na javnom mestu, ne od nekog izolovanog stranca.

Neka ne ulaze u lift sami sa nepoznatim osobama, ne treba da prilaze automobilu ako ih neko nepoznat pozove navodno da ih nešto pita ili da im nešto da.

Jako je važno da deca nauče da nikada ništa ne treba da uzimaju od nepoznatih osoba ako vi niste tu da to odobrite.

Roditelji moraju da nauče decu koji je broj telefona roditelja i koja im je adresa.

Zapratite nas i na Instagramu!