Predškolski period je doba najintezivnijeg i najobimnijeg razvoja deteta kada se usvaja većina veština i stvara baza za daljni razvoj svih, a naročito intelektualnih funkcija. Stimulisati i motivisati decu u tom uzrastu da čitaju, vežbaju, pišu, boje, slušaju muziku i slično, je od velike važnosti za razvoj mnogih veština i za razvoj celokupnog našeg bića. Osnovni način upoznavanja sveta u ovom periodu odrastanja je IGRA. Kroz igru deca uče da koriste moždane funkcije, da povezuju predmete i pojave koje ga okružuju, vežbaju koordinaciju tela, razvijaju emocije... Igra je neizostavna i za razvoj socijalnog identiteta. Kroz igru, dok crtaju i boje deca se izražavaju, tako možemo da otkrijemo i šta osećaju i misle.

U predškolskom periodu razvija se i grafomotorika, posebno fina grafomotorika prstiju koja je usko povezana sa razvojem govora. Kako bi kod deteta razvili funkcionalno znanje potrebno mu je postavljati problemske zadatke prilagođene njegovom uzrastu. To je bio osnovni motiv u stvaranju edicije kviz knjiga "Putovanje do škole". Većina literature (pored igračaka) koja se nudi deci tog uzrasta su vežbanke, crtanke, bojanke, slikovnice, koje su primerene i neophodne u ovom razvojnom periodu, ali kviz knjige su novi izazovno oblik koji će drugačiji način motivisati jednog predškolca.

Zašto je kviz edicija "Putovanje do škole", neobična i drugačija?

Kao i u svim kviz knjigama Enco Book-a, kroz pitanja i odgovore deca uče pojmove iz sveta koji ih okružuju. U kviz knjizi "Putovanje do škole - svet oko nas" - deca uče da prepoznaju i imenuju domaće i divlje životinje, voće i povrće, uče dane u nedelji, godišnja doba i slično -  sve ono što im je neophodna priprema za školu.

U kviz knjizi "Putovanje do škole - brojevi i oblici", deca kroz igru uče pojmove iz oblasti male matematike za predškolce, brojeve do 10 i brojanje do 20, oblike, prepoznavanje oblika, pojmovi gore, dole, levo, desno, duže, kraće…

Neobičan je NAČIN DOLASKA DO REŠENJA. Deca predškolskog uzrasta ne umeju još dobro da čitaju i bio je izazov napraviti model koji oni mogu da koriste i sami dođu do rešenja, bez pomoći roditelja. Roditelji treba samo da im pročitaju zadatak. Za svako pitanje ponuđena su tri odgovora, a pored odgovora nalaze se rupice. Dete treba da stavi prstić u rupicu pored odgovora koji smatra tačnim. Tada treba da okrene list i proveri da li je prstić u rupici koja je osenčena crvenom bojom, jer to znači da je odgovor tačan. Svaka od knjiga sadrži 47 pitanja i odgovora koja su prezentovana jednostavnim i jasnim ilustracijama prilagođenim tom uzrastu. Neobičan format i način otkrivanja rešenja ove kviz knjige doprinosi da deca lako i brzo, uz igru, nauče sve ove pojmove i usvoje mnoga nova zanja. Sve će im to biti dragocena priprema za polazak u školu.

I ove kao i sve kviz knjige Enco Book-a, imaju svoju kutiju u kojoj dete može da čuva kvizić. To razvija još jednu osobinu kod deteta, da se brine o svojim stvarima i da ih odlaže na predviđeno mesto i čuva.

Period ranog detinjstva dragocen je za celokupan naš život, zato ga treba maksimalno iskoristiti, stimulisati i motivisati dete da kroz igru usvaja znanja i informacije iz sveta koji ga okružuje. 

Maja Enis, dipl pedagog

Yumama vas nagrađuje!

Prvih pet čitateljki koje na Yumaminu Fejsbuk stranicu ili na mail redakcija@yumama.com pošalju tačne odgovore na pitanje:Zašto je kviz edicija "Putovanje do škole", neobična i drugačija?dobiće po jednu kviz knjigu.


Foto: Promo