Za prvih šest meseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, rođeno je 99 blizanaca i devet trojki. U ovom porodilištu od januara do kraja juna, skoro svaki drugi dan su na svet došle dvojke, dok su se trojke u proseku rađale na svaki 19. dan.

Docent dr Đorđe Ilić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV, kaže da se poslednjih godina primećuje povećana učestalost višeplodnih trudnoća, iako je ovaj trend relativno blag. On napominje da je u 2018. godini na 6.545 porođaja, rođeno 177 blizanaca i 16 trojki.

"Najvažniji faktor koji je doprineo učestalosti višeplodnih trudnoća je sve češća upotreba medicinski asistirane reprodukcije, pre svega vantelesne oplodnje (VTO) - objašnjava doc. dr Ilić.." Vantelesna oplodnja je revolucionarna metoda koja je usrećila brojne parove, koja se koristi više od 40 godina i zahvaljujući njoj u svetu je rođeno više od šest miliona dece.

On dalje objašnjava da se u cilju povećanja stope uspeha, tokom postupka vantelesne oplodnje tradicionalno pribegavalo strategiji vraćanja većeg broja embriona u matericu žene, što sa sobom, pored povećane stope uspeha, nosi i povećan rizik od pojave višeplodnih trudnoća.

"Višeplodna trudnoća iz postupka vantelesne oplodnje nije obaveza i ona je uvek stvar izbora lekara i pacijenta da se odluče za vraćanje više embriona - ističe doc. dr Ilić. Poslednje veliko istraživanje sprovedeno na našoj klinici na skoro 1.400 ciklusa vantelesne oplodnje u periodu od 2014. do 2017. godine, pokazalo je da je bilo blizu 40 odsto trudnoća po ciklusu, što prevazilazi evropski prosek."

Tajna visokog uspeha i povećanje stope trudnoće, po rečima doktora, pored konstantnog unapređenja u kliničkom i embriološkom radu, leži i u činjenici da je većini žena vraćeno tri embriona po postupku, a retko kojoj samo jedan. U pomenutom periodu je zbog toga od ukupno svih trudnoća iz postupka vantelesne oplodnje bilo bezmalo 30 odsto blizanačkih, i oko 5,9 odsto troplodnih trudnoća, te je gotovo svaka treća trudnoća na ovaj način bila višeplodna.

ZAMRZAVANjE VIŠKA EMBRIONA

Upravnik novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo kaže da pozdravljaju činjenicu da je nakon višegodišnjeg apela, od prošle godine proces zamrzavanja viška embriona konačno postao deo tretmana čije troškove snosi država.

"Sve klinike za VTO su dobile opremu za to, čime su se stekli uslovi da se i kod nas u budućnosti koriste strategije za smanjenje stope višeplodnih trudnoća", navodi doc. dr Ilić.

RIZIK

Višeplodne trudnoće su svakako visokorizične sa brojnim komplikacijama, kako po majku, tako i po decu. Najvažniju komplikaciju svakako predstavlja prevremeni porođaj. Ipak, kako dodaje, većina takvih trudnoća, uz adekvatan nadzor i primenu odgovarajućih mera, protekne dobro i rezultuje rađanjem zdrave dece.

Zapratite nas i na Instagramu!

View this post on Instagram

Sindrom srednjeg deteta i postoji zato što se ono nalazi u sendviču između prvenca i mezimca. Njemu je zbog toga najvažniji osećaj da se i o njemu vodi računa, da je i ono nekome važno i značajno i da je ravnopravno (ako ne i "ravnopavnije") sa ostalim mališanima u porodici. Srednja deca će vam često govoriti koliko vas vole i očekivati da im uzvratite ljubavnom porukom. Od njih se najčešće čuju pitanja: "Koga od nas troje najviše voliš?" Sve ovo se dešava zato što ona žele da zadovolje neku svoju potrebu. Kako vaspitavati srednje dete, procitajte na linku, u opisu profila. #srednjedete #trojedece #vaspitanje #porodica #Yumama #Repost @little_birdee (@get_repost) ・・・ Beneath all the crazy lies some truly beautiful moments.

A post shared by Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) on Jun 20, 2019 at 7:13am PDT