Celer je vrlo bogat vlaknima, zbog čega se nakon njega možemo osećati siti i ne možemo ga se pojesti mnogo. Prepun je vitamina, minerala i drugih korisnih stvari, a njegov sok je odličan dodatak prehrani.

U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih voćnih i povrćnih sokova, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna šargarepa srednje veličine.

1. Sprečava probleme s vidom

Celer je vrlo bogat vitaminom A koji ima ključnu ulogu za očuvanje vida. Isto tako, štiti površinu očiju od bakterija i virusa. Vitamin A takođe pomaže u sprečavanju razvoja problema s vidom povezanih s godinama.

2. Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin, a nedavno je dokazano da taj element slabi ćelije raka i čini ih osetljivijim na lečenje, a celer se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.

3. Neutrališe kiselu hranu

Celer je bogat elementima poput gvožđa, magnezijuma i natrijuma koji daju soku celera snažna alkalna svojstva. Drugim rečima, može neutralisati kiselu hranu i na taj način nam pomaže da održavamo zdravu pH ravnotežu u telu. Konzumiranje previše kisele hrane može uzrokovati brojne zdravstvene probleme poput propadanja kostiju, bubrežnih kamenaca, problema s jetrom i srcem.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.