Jaje na oko, tvrdo kuvano, omlet, poširano? Ovi i brojni drugi načini pripreme jaja redovno se nalaze na našim jelovnicima, ali koji je od njih zaista najzdraviji i pruža najbolje od bogatstva ove svakodnevne namirnice, odnosno osigurava unošenje svih vitamina i minerala iz jaja u naš organizam?

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Nastavak teksta pročitajte na portaluStil.kurir.rs.