Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovog povrće obogatiće vaš organizam kalijumom, natrijumom, magnezijumom i gvožđem.

Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi.

Uključite sva čula i naučićete da prepoznate kvalitetne plodove.

Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kore, narandžaste nijanse, govori da je plod verovatno nezreo, da je suviše tvrd i da će ukus biti... Pa, nedefinisan!

Zaobiđite i paradajz sa tamnim flekama na kori - verovatno je već počeo da truli.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.