Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blagodeti grožđa za organizam

S obzirom na količinu nutrijenata koje sadrži, ovo voće ima neverovatne prednosti za vas.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Činjenica je da je grožđe jedna od najhranjivijih namirnica koje možete pojesti. Ispunjeno je kalijumom, ugljenim hidratima, proteinima, vitaminom A, vitaminom C, kalcijumom, gvožđem, vitaminom B6 i magnezijumom. 

Ukoliko u toku jednog meseca svakog dana jedete grožđe, bićete veoma zadovoljni rezultatima koje ćete primetiti. Rezultati će se odraziti na ukupno zdravlje organizma, a naročito će poboljšati stanje srca, probavnog sistema i bubrega.

Ovo su svi benefiti koje grožđe nosi sa sobom: 

Bolje stanje srca

Grožđe obiluje antioksidansima koji su povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Uporedo sa ovim antioksidansima dolaze i polifenoli koji su, takođe, povezani sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta sa Univerziteta u Bostonu otkrila je da polifenoli grožđa mogu da smanje LDL (loš holesterol), snizi krvni pritisak i smanjiti upalu, što utiče na rad srca.

Zdraviji probavni sistem

Grožđe sadrži vlakna i, kao takvo, pomaže probavnom sistemu da odlično funkcioniše. Vlakna koje se nalaze u grožđu uglavnom se sastoje od nerastvorljivih elemenat koja ostaju netaknuta dok se kreću kroz creva da bi creva bila zdrava. Voda kojom grožđe obiluje ključna je komponenta koja pomaže zdravoj probavi.

Imaćete više energije

Grožđe sadrži ugljene hidrate, posebno celulozu, koja je prirodno daje energiju organizmu. Zbog visokog sadržaja vlakana u grožđu, sporije se vare pa ćete duže imati snagu.

Pomaže radu bubrega 

Grožđe sadrži snažne antioksidante poput antocijanina i resveratrola. Oba elementa igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju infekcije i bolesti. Ovi antioksidanti, takođe, uspešno prerađuju i oslobađaju telo od otpadnih produkata, poput mokraćne kiseline.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica