Med od heljde je najtamniji među svim cvetnim vrstama meda, a prepun je hranljiivih sastojaka, minerala i vitamina.

Pravi se tako što pčele sakupljaju i obrađuju nektar iz cveća heljde. Rezultat toga je veoma hranljiv med prodornog ukusa i mirisa, u različitim nijansama tamne boje od bakarno žute do ljubičaste ili skoro crne.

Sladak je, ali ne poput drugih vrsta meda i sličan je maslacu. Ali, osnovni sastav i nutricioni sastav svih vrsta meda gotovo je isti.

Međutim, ova vrsta meda sadrži veće koncentracije makronutrienata, elemenata u tragovima i antioksidantnih jedinjenja. Najveća komponenta je fruktoza, dok je sadržaj glukoze veći od onog u medu svetle boje. Prosečna tegla meda od heljde ima oko 30% glukoze i 40% fruktoze.

Vitamini i minerali:

enzimi

biljni proteini

biljne masti

eterična ulja

amino kiseline

vitamini B grupe

vitamin D

fosfor

magnezijum

gvožđe

jod

cink

kalijum

kalcijum

natrijum

brom

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.