Pročitajte zašto je ovaj med toliko dobar za vaše zdravlje.
Med od heljde je najtamniji među svim cvetnim vrstama meda, a prepun je hranljiivih sastojaka, minerala i vitamina.
Pravi se tako što pčele sakupljaju i obrađuju nektar iz cveća heljde. Rezultat toga je veoma hranljiv med prodornog ukusa i mirisa, u različitim nijansama tamne boje od bakarno žute do ljubičaste ili skoro crne.
Sladak je, ali ne poput drugih vrsta meda i sličan je maslacu. Ali, osnovni sastav i nutricioni sastav svih vrsta meda gotovo je isti.
Međutim, ova vrsta meda sadrži veće koncentracije makronutrienata, elemenata u tragovima i antioksidantnih jedinjenja. Najveća komponenta je fruktoza, dok je sadržaj glukoze veći od onog u medu svetle boje. Prosečna tegla meda od heljde ima oko 30% glukoze i 40% fruktoze.
Vitamini i minerali:
enzimi
biljni proteini
biljne masti
eterična ulja
amino kiseline
vitamini B grupe
vitamin D
fosfor
magnezijum
gvožđe
jod
cink
kalijum
kalcijum
natrijum
brom
Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.