Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica čija čudesna lekovita svojstva čine neverovatne blagodeti za zdravlje. 

Ljudi su ga od davnina koristili u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. 

Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.

Beli luk je glavni sastojak starog tibetanskog leka, čiji je recept zapisan pre više od 2000 godina.

Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

I pored svih lekovitih svojstava ovih 5 grupa ljudi ne smeju da ga konzumiraju.

Pacijenti pred operaciju

Ukoliko ćete u skorije vreme biti podrvgnuti hirurškom zahvatu, preporučuje se da ne konzumirate belil luk najmanje dve nedelje pre jer bi se produžilo krvarenje.

Osobe sa niskim pritiskom

Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi naneti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem. 

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.