Studije pokazuju da preslica (poljski rastavić, konjski rep) poboljšava simptome Alchajmerove bolesti, udvostručuje broj vlasi kose, smiruje, ublažava upale. Često ju zamene za korov, a evo zašto je ne bismo smeli uništavati.

1. Odlična je za kosu, kožu i nokte

Preslica je jedan od najboljih izvora silikagela koji pomaže telu u proizvodnji kolagena - građevnog bloka kose, kože i noktiju. Jedno istraživanje je pokazalo da preslica povećava rast, volumen i debljinu kose, te doslovno udvostručuje broj vlasi kod žena s tankom kosom.

Druga studija je pokazala da preslica jača nokte, smanjuje listanje, krhkost i zanoktice. Zbog svojih svojstava pojačavanja proizvodnje kolagena, smatra se da preslica sadrži svojstva protiv starenja i tonira kožu.

2. Leči rane i ublažava opekline

Preslica se koristi od davnina za zaustavljanje krvarenja, lečenje čirova, rana i upala na koži. Jedno istraživanje je pokazalo da mast od preslice pomaže ženama da lakše zacele epiziotomijske rane (hirurškog zahvata kojim se reže međica kako bi se proširio porođajni kanal i olakšao porod), a istovremeno smanjuje post-operativnu bol. Silika zapečaćuje ranu, dok flavonoidi pomažu u sprečavanju infekcije.

3. Uklanja teške metale

Proučeno je i dokumentovano da preslica ima sposobnost izvlačenja teških metala iz tela i tla. Jedno istraživanje je pokazalo da ispijanje vode u kojoj ima puno silike, uklanja aluminij iz tela, bez da sa sobom povuče i esencijalne metale poput gvožđa i bakra.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.