Osam firmi nije isplatilo plate trudnicama i porodiljama tokom avgusta zbog čega će dobiti kaznu od 800.000 do dva miliona dinara. A jednoj od njih, vranjanskoj prodavnici “Hronos Computers”, pored ove preti još jedna novčana sankcija u istom rasponu pošto nije dostavila potvrdu o godišnjim prihodima zaposlene.

To je epilog prve zvanične crne liste poslodavaca koju su zajedno sastavili i objavili Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centar za mame.

Reč je o firmama kod kojih je Inspekcija rada utvrdila da su prekršile prava trudnica ili porodilja i to na osnovu prijava budućih odnosno sadašnjih majki na besplatan broj 0800 300 307.

Ministarstvo za rad uvelo je taj broj za prijave rada na crno. Zanimljivo da su na crnoj listi većinom firme iz južne Srbije s tim što Novi Sad ima čak tri kažnjena poslodavca.

Najveća sankcija preti radnji za održavanje i popravku računara “Hronos Computers” iz Vranja kome Inspekcija rada napisala dve prijave: kako zbog kašnjenja isplate plate tako i zbog toga što nije dostavila potvrdu o godišnjim prihodima zaposlene.

Inače, kazna za svaki od tih prekršaja, prema Zakonu o finansijskoj podršci, kreće se od 800.000 do dva miliona dinara za poslodavca sa svojstvom pravnog lica, od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, a od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

U Centru za mame objašnjavaju zbog čega je bitno da se obelodane imena neodgovornih firmi.

"Da se zna ko ne poštuje prava trudnica i porodilja"

- Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave njihovo kršenje Inspekciji rada. Osim toga, nadamo se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu “laka meta” i da se njihova prava moraju poštovati - istakla je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

U ovom centru pozivaju mame da prijave sva eventualna kršenja prava na broj 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, gde će, kako kažu, prioritet imati trudnice, porodilje i roditelji.

- Poziv je besplatan, a kada uspostave vezu trudnice, porodilje i roditelji treba da pritisnu broj dva kako bi imali posebnu liniju i prioritet u razgovoru sa operaterom. Takođe, svaka prijava može da bude i anonimna. Za svih ovih osam firmi na crnoj listi dokazano je da su napravile prekršaj i to tako što su ih trudnice, poroditelje ili roditelji prijavili putem ovog broja, a Inspekcija rada je na osnovu te prijave izašla na teren i utvrdila nepravilnosti - kaže Ružičić.

Ministar za rad Zoran Đorđević naglašava za “Blic” značaj crne liste poslodavaca.

Sledeća crna lista u oktobru

- Pored pojačanih inspekcijskih nadzora, uveli smo Registar poslodavaca koji su prekršili prava trudnica i porodilja kako bismo transparentno se bavili ovim problemom, ali i ukazali javnosti ko su poslodavci koji krše prava trudnica i porodilja. Svi poslodavci koji krše prava trudnica i porodilja, ali i ostalih radno angažovanih lica, biće kažnjeni u skladu sa zakonom - rekao je Đorđević.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici, kazna za poslodavce zbog kašnjenja isplate plate trudnicama ili porodiljama iznosi od 50.000 do 150.000 dinara. Sledeću crnu listu poslodavaca koji su tokom septembra prekršili prava trudnica ili porodilja ministarstvo za rad i Centar za mame objaviće početkom oktobra.

- Nećemo dozvoliti prekršaje i bahato ponašanje poslodavaca. Vršimo pojačane inspekcijske nadzore, pored redovnih, a objavljivanje poslodavaca kod kojih su utvrđene nepravilnosti samo je jedan od načina da stanemo na put ovoj pojavi - naglašava Zoran Đoršević, ministar za rad.

Osam firmi koje su u avgustu prekršile prava trudnica/porodilja

Firma Grad

Hronos Computers* Vranje

Stylos Novi Sad

Unikomerc Filter Prokuplje

Bomar Novi Sad

TDC Novi Sad

YOU MAK Žitorađa

Solley Aleksandrovac

Miss you Kopaonik

* Ima dve prekršajne prijave