Nektarine su ukusno voće koje pripada porodici Rosaceae, kao i šljive i breskve. U stvari, one su po izgledu veoma slične breskvama osim što nemaju dlačice koje su prisutne na površini breskve. 

Drvo nektarine ima kratak život i dostiže srednju visinu. Ono ima duge, sjajne i svetlozelene listove sa blago nazubljenim ivicama. Ukusno meso nektarine može imati nijanse tamnožute ili kremasto bele boje, dok koža spolja može biti ružičaste, crvene, bele ili žute boje.

Hranljiva vrednost nektarina

Nektarine su niskokalorično voće bogato hranljivim materijama koje unosi zdrave komponente u našu ishranu. One nude veliki spektar moćnih antioksidanata i fenolnih jedinjenja zajedno sa dijetetskim vlaknima.

Vitaminsko bogatstvo nektarina uključuje: vitamin A, vitamin B1 (tijamin), vitamin B2 (riboavin), vitamin B3 (nijacin), pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin C (askorbinsku kiselinu), vitamin E (alfa-tokoferol) i vitamin K (lokinon). Nektarine su odličan izvor kalijuma i drugih minerala, kao što su fosfor, magnezijum i kalcijum i nemaju štetni holesterol.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.