Naime, hemičari iz Alhema su u sedam do petnaest dečjih igračaka našli i do trista puta više od dozvoljene koncentarcije veoma toksičnih ftalata. 

Jasminka Aranđelović iz Alhema je bjasnila šta su ftalati i koliko su ta organska jedinjenja štetna po zdravlje dece, ali i trudnice. 

"Ftalati su jedna grupa organskih jedinjenja koja se namerno stavlja u plastiku da bi ta plastika bila mekana i savitljiva. Dakle, to je jedna grupa i prema propisima Evropske unije i po nacionalnim propisima postoji šest grupa jedinjenja koje su zabranjene u igračkama i u predmetima za negu dece". 

Kako kaže, ftalati mogu izazvati negativne efekte po reprodukciju jer mogu dovesti do smanjenja plodnosti i spadaju u endokrine destruktore. 

"To su jedinjena koja su opasna po zdravlje ljudi jer izazivaju negativne efekte, a pre svega su to efekti koji se odnose na to da su toksični po reprodukciju jer utiču na smanjenje plodnosti i spadaju u grupu endokrinih destruktora, a to znači da remete rad hormonskog sistema. Kritična je faza ulaska tih hemikalija u organizam, i naročito je kritično doba detinjstva pogotovo za malu decu i opasno je za trudnice zato što utiče na razvoj ploda. Poslednja istraživanja pokazuju da ftalati usporavaju razvoj govora kod dece i utiču na to da devojčice ranije ulaze u pubertet", objašnjava Jasminka Aranđelović.  

Budući da se pojavio podatak da je u sedam od petnaest dečjih igračaka pronađena ogromna koncentracija ftalata to govori da je u pitanju alarmantan podatak i velika količina nedozvoljenih jedinjenja od kojih su napravljene igračke.  

"Ovo je alarmantan podatak budući da je dozvoljena koncentracija ftalata 0,1 posto, dakle sedam od petnaest plastičnih igračaka je sadržavalo koncentaciju ftalata u rasponu od 0,5 do 31 procenat. Dakle, govorimo o koncentacijama koje su trista puta veće od dozvoljene, a to su pre svega igračke koje su napravljene od te PVC plastike i te koncentarcije su izuzetno visoke jer postoji velika izloženost dece dok se igraju sa tim igračkama". 

Osim igračka, rizični su i predmeti za negu dece poput flašica i cucli, a isto tako i igračke poput lutaka i konjića u kojima su pronađenje ogromne količine ftalata. 

"U predmete za negu dece spada sve ono što deci omogućava i olakšava hranjenje, uspavljivanje, relaksaciju dakle spada od pribora odnosno opreme koja se koristi i takođe dečje fašice, cucle preko portikli. Mi smo detaljno analizirali dečje portikle i one su na svu sreću bile u dozvoljenim koncentracijama ftalata. Mi smo ulazili u specijalizovane radnje gde se prodaju igračke i tražili smo tu vrstu plastike za koju smo pretpostavili da može u sebi sadržavati ftalate. To su pre svega igračke koje su namenjene za kupanje zatim mekane lutke, lopte i konjići jer nam je naše iskustvo pomoglo u tome u kojim igračkama bi mogli da ga pronađemo i tako smo došli do zaključka". 

Dodaje, da su analize obavili u Institutu za javno zdravlje Batut, a odmah po dobijanju rezultata su obavestili Ministrastvo zdravlja i još uvek nisu dobili odgovor na dokumentaciju koju su im poslali i rezultate istraživanja. 

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.