Na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, 20. marta, u 12 časova će biti premijerno obnovljena interaktivna operska predstav za decu "Bastijen i Bastijena", pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ane Grigorović, sa novim protagonistima i dramaturško-rediteljskim adaptacijama.

Predstava će biti izvedena povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade.

U podeli su Mina Gligorić / Milica Lalošević (Bastijena), Siniša Radin / Slobodan Živković / Mihailo Otašević (Bastijen), Miloš Milojević / Strahinja Đokić (Kolas), Bojana Bambić (Kolina), Edit Makedonska / Vesna Jansens (Gospođa prva violina), Svetlana Dragićević / Uroš Jović (Gđa-Gdin druga violina), Aleksandar Popović / Mirko Crnojević (Gospodin viola), Siniša Jovanović / Jasmina Vrbanić (Gđa-Gdin violončelo), Duško Nenadović / Slavko Stanković (Gospodin oboa).  

Scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, a kostime Katarina Grčić.


   Foto Narodno pozoriste/NP

"Bastijen i Bastijena" je interaktivna predstava za decu i kao jedno od prvih Mocartovih operskih dela idealna je za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom. 

Bastijen i Bastijena igraju ljubavne igre koje im smišlja Kolas, a da bi proverili svoju ljubav koriste čak i društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. U toj igri učestvuje i Kolina koja sa publikom posmatra predstavu i otkriva im tajne opere...

Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz novi lik Koline, imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom. 

Interakcija sa publikom odigravaće se kroz predstavu, ali i nakon nje, kroz razgovor sa autorima koji će moderirati članovi tima projekta "Mali pozorišni eksperti", a koji će takođe edukovati mlade i pokušati da im približe ovaj žanr. 

Opera "Bastijen i Bastijena" premijerno je izvedena 15. maja 2016. godine na Sceni "Raša Plaović".