Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo jedna cigareta dnevno u trudnoći povećava rizik od iznenadne smrti deteta

Najnovija istraživanja sprovedena u Americi pokazala su da pušenje u trudnoći, pored svih problema koje izaziva, može biti i uzrok iznenadne smrti bebe.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od iznenadne smrti deteta strahuju svi roditelji, te bi uradili sve kako bi predupredili ovaj problem, a nova studija sprovedena u Americi pokazala je da pušenje u trudnoći može povećati rizik više nego što se do sada mislilo.

Istraživači su dokazali da čak jedna cigareta dnevno povećava rizik od iznenadne smrti bebe. U suštini, jednom cigaretom dnevno se rizik duplira, prema podacima CNN-a, a povećava se za 0,07 sa svakom narednom cigaretom.

"Svaka cigareta se računa. Doktori bi trebalo da vode razgovor o ovome sa svojim pacijentima, te ih upute da pušenje povećava rizik od iznenadne smrti bebe. Ukoliko vam je preteško, svaka cigareta koju smanjite značajan je pomak", rekla je za CNN Tatjana Anderson, autorka studije.

Povezane vesti

Istraživači su koristili podatke američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji analizira svako rađanje u Sjedinjenim Američkim Državama od 2007. do 2011. Nova studija podržala verovanje da pušenje utiče na nivo serotonina u bebinom telu, što se odmah povezuje sa aktivnošću nervnog sistema. Takođe, pravi se veza i sa bebinom sposobnošću da reguliše disanje tokom spavanja. 

Američka akademija za akušerstvo i ginekologiju preračunala je da u 23 do 24 posto iznenadnih smrti deteta može biti prouzrokovano pušenjem, kao i 5 do 7 posto smrti prevremeno rođenih beba. 

Pušenje takođe može prouzrokovati probleme sa placentom, izazvati prevremeni porođaj, defekte po rođenju, poput rascepa usne ili nepca. 

U suštini, poruka koju nosi ovo istraživanje je vrlo jasna - smanjenje broja cigareta ili potpuno ostavljanje ove navike smanjuje zdravstvene rizike kod bebe. 

Studija koju je sproveo Sijetelski dečji istraživački institut u saradnji sa Majkrosoftovim naučnicima, objavljena je u martovskom broju časopisa "Pediatrics". 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica