Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 navike koje utiču na pojavu depresije

Sve češće se pojavljuju alarmantni rezultati istraživanja koji otkrivaju da je depresija postala vrlo raširena bolest.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uzroci, odnosno okidači bolesti vrlo su složeni i svakako tema čija obrada zahteva stručno mišljenje, ali postoje i svakodnevne stvari koje mogu ugroziti psihičko zdravlje.

Šta možemo uraditi kako bismo smanjile rizik da same ne postanemo žrtve depresije? Treba savesnije živeti – to takođe znači da treba eliminisati i sledeće svakodnevne izvore opasnosti za našu psihu.

Povezane vesti

Pogrešno korišćenje društvenih medija

Jedno od najspornijih pitanja današnje nauke jeste kakvo tačno delovanje imaju Fejsbuk i druge društvene mreže na našu psihu.

Naime, rezultati istraživanja su često su oprečni, međutim, u jednom su složni – sve zavisi od toga kako se koriste društveni mediji.

Istraživanje Univerziteta Misuri došlo je do sledećeg rezultata: povremeno korišćenje (održavanje kontakata) nema negativnih posledica, dok zavist i negativnost u postovima mogu pogodovati nastanku depresivnih stanja. 

Provođenje vremena s pesimističnim ljudima

Kako bi se potvrdio taj efekat, dovoljno je napraviti mali eksperiment. A počinje sa sledećim pitanjem: Možete li biti dobre volje ako je npr. vaša najbolja prijateljica upravo prekinula dugu vezu pa ima katastrofalno pesimističnu perspektivu prema celom svetu?

Pretpostavljamo da ne možete. S druge strane, nije u redu ostaviti prijateljicu samu s njenim problemima. Problem su samo ljudi čije crno raspoloženje traje, i traje i zapravo je hronično, gotovo životni stav. Ko je često okružen pesimističnim ljudima i osobama koje su stalno loše volje, raste rizik da to pređe na njih – a tako raste i verovatnost za nastanak depresije. Budite oprezni - smanjite druženje s ljudima koji sve vide crno.

Povezane vesti

Uzimanje kontracepcijskih tableta

Istraživanja su pokazala da je kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete 40 posto veći rizik od nastanka depresije.

Kritična faza je u prvih šest meseci od početka uzimanja – a postotak kod mladih devojaka u dobi od 15 do 19 godina je čak oko 80 posto! Šta napraviti? Baciti pilule i drugačije se štititi?

Stručnjaci tvrde da ipak nema mesta panici. Depresija jeste moguća nuspojava, ali je vrlo retka i ginekolog bi trebao to navesti tek kao jednu od mogućih nuspojava pri savetovanju s pacijentom. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica