Saznajte kao da limun sačuva sve vitamine i ostale zdrave materije do korišćenja.
Limun je veom zdrav i odličan je i kao prevencija i kao borac protiv bolesti. Bogat je vitaminima, posebno vitaminom C, a sadrži i gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor i proteine.
Istraživanja su pokazala da celi limun poseduje 22 supstance koje se bore protiv raka, uključujući: limonen, citrus pektin, flavonol glikozidi i vitamin C.
Takođe, sadrži limunoide i flavonide koji su odlični za borbu protiv raka jer ubijaju kancerogene ćelije. Limun se koristi u lečenju malignih oboljenja, hipertenzije (povišenog krvnog pritiska), groznice, upala i kao prevencija dijabetesa. Može se koristiti i za čišćenje kože.
Ipak, mnogi ljudi samo koriste sok od limuna, i bacaju koru. Međutim, kada bi koristili čitav plod, dobili bi 5-10 puta više vitamina i ostalih zdravih materija.
A kako da kora ne omekša u činiji, i do trenutka korišćenja, sačuva sve vitamine i zdrave materije koje sadrži? Veoma jednostavno - zamrznite limun!
Zamrzavanjem limuna pre konzumacije, on čuva sva svoja svojstva. Potrebno je da prvo dobro operete i osušite limun, a nakon toga stavite u zamrzivač, sve do trenutka korišćenja.
Očuvanu koru tada narendajte i koristite kao dodatak jelima, ili u čaši vode.