Ako se tome doda boravak u zatvorenim prostorima, kontakt sa većim brojem ljudi, svakodnevni stres i nepravilna prehrana, postajemo izvrstan kandidat za viroze i prehlade.

Viroza je uopšten naziv za kratkotrajnu bolest virusnog porekla. Najčešće virusne infekcije su one disajnog i probavnog sistema. Respiratorne virusne infekcije prenose se kapljičnim putem. Najčešći simptomi su: kijanje, curenje i zapušenost nosa, kašalj, bol u grlu, malaksalost i blago povišena temperatura.

Lečenje je simptomatsko, što znači da se leče simptomi, a ne uzročnik infekcije. Svaki doktor će savetovati da se uzmu određeni sprejovi koji zaustavljaju curenje nosa i ublažavaju otok sluznice nosa. Takođe, tu su i preparati za snižavanje povišene telesne temperature, pastile protiv grlobolje te preparati protiv kašlja. Uz to, važno je uzimati dovoljno tečnosti u obliku toplih napitaka, kao i mirovanje, redovna higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima boravimo.

Prevencija

Sprečite suv vazduh - s obzirom na to da virusi bolje preživljavaju na suvom vazduhu, poželjno je korištenje ovlaživača vazduha koji će podržati funkciju membrana koje sprečavaju ulazak mikroba u disajni sistem.

Utoplite se - dokazana je činjenica da virusi preživljavaju i preko 23 časa na hladnijoj temperaturi, u odnosu na topliju temperaturu (20-30 stepeni Celzijusa) pri kojoj mogu preživeti manje od jedan do dva časa.

Unosite vitamine - današnja prehrana uključuje previše žitarica i proizvoda od brašna, koji ne sadrže mnogo vitamina i minerala. Kako imunitet ne bi patio, važno je uzimati dodatak vitamina C ili kombinaciju svih vitamina.

Kratkotrajno provetravanje prostorija - suv vazduh unutar prostorija u kojima boravimo sa više osoba povećava šansu za zarazu do 50 odsto.

Nastavak teksta pročitajte OVDE.