Disanje na nos je nešto prirodno i refleksno, za razliku od disanja na usta. Svako otežano disanje na nos se odražava na rast i razvoj deteta i dovodi u opasnost zdravlje deteta kao i njegov kvalitet života, ali i njegovih roditelja.

Deca različitih uzrasta često imaju problem sa zapušenim nosićem - neka ređe, a neka vrlo često. Nosić kod beba i dece se zapušava sekretom koji "proizvodi" sluzokoža nosa kao odgovor na različite nadražaje. Važno je da su dečiji nosići prohodni jer na taj način osiguravamo zdravlje dece.

Veća deca se "izbore" sa povećanom količinom sekreta tako što ga izbace u maramicu ili ga progutaju, dok su bebe sasvim bespomoćne - ne znaju da dišu na usta, a ne znaju ni da nam kažu šta im smeta. 

Redovna upotreba fiziološkog rastvora za nos odličan je način za ispiranje alergena i prašine sa sluznice nosa kod beba i dece, ali i za vlaženje sluznice nosa i održavanje higijene kod odraslih. Kada su bebe i mala deca u pitanju pri izboru bi trebalo voditi računa da preparat ne sadrži konzervans jer dugotrajna upotreba sprejeva za nos sa konzervansom može dovesti do oštećenja sluznice nosa. 


Foto: Promo

Nisita® sprej je posebno formulisan fiziološki rastvor pogodan za toaletu nosa koji može da se koristi od uzrasta odojčeta, ali i kod odraslih. Primena je vrlo prijatna zbog malog ergonomski oblikovanog nastavka za nos što je naročito važno kod male dece. Nisita®  sprej je pogodan za toaletu nosa, regeneriše sluznicu i ujedno stvara nepovoljnu sredinu za razvoj bakterija što ga čini dobrim saveznikom u prevenciji zapušenja nosa i upale srednjeg uha. 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.