Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od sledeće godine nov program rada u vrtićima: Vaspitači će morati da prate dečija interesovanja

Tokom sledeće godine biće sprovedena i obuka vaspitača i stručnih saradnika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od septembra sledeće godine vrtići u Srbiji, državni i privatni, počeće da primenjuju nov program rada, koji u prvi plan stavlja kreativnost mališana, čija će interesovanja i ideje vaspitači morati da prate i razvijaju.

Povezane vesti

Okosnicu nove koncepcije rada s decom od jaslica do polaska u školu čini novi Pravilnik o osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji je Ministarstvo prosvete objavilo u septembru, a kojim je, kako objašnjavaju iz ministarstva, stari pravilnik iz 2006. godine osavremenjen.

"Oslanjajući se na nove osnove programa, realni program u vrtiću kreira i osmišljava vaspitač prateći zainteresovanost i inicijativu dece za određenu problematiku, životne situacije u dečjem vrtiću i događaje u neposrednom okruženju, inicijative i predloge porodice. Vaspitač istražuje i promišlja, usmerava dečja interesovanja i podstiče njihovu kreativnost, saradnju i radoznalost", objašnjavaju za Kurir iz ministarstva kako će dogodine izgledati rad u vrtićima.

Povezane vesti

Pojašnjavaju da se nove osnove programa zasnivaju na veri u sposobnost svakog deteta predškolskog uzrasta da aktivno učestvuje u svom učenju i razvoju, te ističu kvalitet odnosa koje dete gradi s vršnjacima i odraslima, značaj prostora kao inspirativnog okruženja za igru, istraživanje i učenje.

"Nove osnove programa ne daju gotove sadržaje već su polazišta za razvijanje programa u realnom kontekstu vaspitne grupe, odnosno vrtića", napominju iz Ministarstva prosvete.

Preciziraju da su vrtići u obavezi da primene novi program rada u periodu od 1. septembra 2019. do 1. septembra 2022, a da će tokom sledeće godine biti sprovedena obuka vaspitača i stručnih saradnika za primenu nove koncepcije.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica