Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki uspeh ginekologa iz Višegradske: Porođena žena koja je tokom porođaja imala snažan infarkt

Ginekolozi GAK "Višegradska" izveli su pravo čudo - uspešno su porodili ženu koja je tokom porođaja imala snažan infarkt miokarda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada je prof. dr Saša Kadija, ginekolog u GAK "Višegradska", došla u nedelju na celodnevno dežurstvo, nije ni slutila kakva drama je očekuje tog dana.

"Tog jutra pozvale su nas kolege iz Urgentnog centra zbog pacijentkinje koja ima masivni akutni infarkt miokarda, a koja je trudna", počinje priču prof. dr Saša Kadija.

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvek bio termin. Međutim, kada je ekipa iz GAK-a stigla, videli su da je pacijentkinja već počela da se porađa. Da situacija bude još komplikovanija, ova žena je bila na jakoj terapiji protiv zgrušavanja krvi.

"Ta terapija je dodatno urgožavala naš deo posla. Ipak, s obzirom na to da je ušla u porođaj, morali smo odmah da reagujemo", priča prof. Kadija.

Povezane vesti

U sledećem momentu, pred lekarima se našao nesvakidašnji izazov - na krevetu je sedela pacijentkinja koja nije mogla da diše, a zbog popuštanja srca imala je i vodu u plućima. Mogućnost prirodnog porođaja sa napinjanjem je potpuno odbačena, te su doktori morali da se odluče za najrizičniju opciju.

"U momentu donošenja odluke za carski rez ona je bilo životno ugrožena. Prvi razlog je masovni, sveži infarkt miokarda. Obično je potrebno da pre operacije, a posle infarkta, prođe tri do šest meseci. Ovde nismo imali tu mogućnost. Drugi faktor rizika bila je i antikoagulantna terapija koju su kardiolozi morali da primene", pojašnjava prof. dr Saša Kadija.

Iako carski rez nije toliko komplikovana operacija, ipak može biti opasna. U ovom slučaju, opasnost je pretila zbog velikog gubitka krvi jer je primala terapiju protiv zgrušavanja krvi i tokom samog porođaja.

Povezane vesti

Pored teške odluke lekara da porode pacijentkinju putem carskog reza, problem je bila i anestezija koja je morala biti krajnje specifična za trudnicu koja u momentu porođaja ima infarkt miokarda i čije srce konstantno popušta.

"Iz GAK-a je otišla cela ginekološko-hirurška ekipa, neonatolozi sa svom pratećom opremom i pedijatrijskim sestrama, a od kuće je došla i naša načelnica anestezije prof. dr Tatjana Mostić", ističe prof. dr Saša Kadija.

Carski rez je trajao pola sata i porodilja je, na sreću, izbegla očekivani enormni gubitak krvi. Paradoksalno, i nakon porođaja njen život je i dalje bio ugrožen.

"Kada se trudnoća završi, smanji se pritisak na srce, zahtevi organizma postaju potpuno drugačiji, ali se te promene dešavaju dosta naglo i onda je i to dodatni rizik po porodilju. Nakon porođaja, ona je ostala u Urgentnom centru, a mi smo je svakodnevno obilazili. Na sreću, i mama i beba su bile dobro", sa osmehom kaže prof. dr Saša Kadija.

Povezane vesti

Važan je timski rad lekara

Kako prof. dr Saša Kadija ističe, za srećan kraj zaslužan je timski rad.

"Specifičnost Urgentnog i Kliničkog centra jeste multidisciplinarni pristup mogućnost da se u roku od 15 minuta angažuje 10 specijalista različite vrste. Bez toga ne bismo se našli na tom mestu dovoljno brzo da joj uspešno pomognemo".

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica