Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divna priča o vernosti i prijateljstvu: Lutkarska predstava 'Karlson s krova' na repertoaru Malog pozorišta 'Duško Radović'

U subotu 22. septembra u Malom pozorištu "Duško Radović" izvedena je premijera predstave 'Karlson s krova', namenjena deci starijoj od četiri godine. Mališani će predstavu ponovo moći da pogledaju u subotu 29. septembra.

  Izvor: Foto: N. Kukolj

Ovo je divna priča o običnom, malom i usamljenom dečku iz porodice Svantenson koji je sanjao o pravom prijatelju. On voli svoje roditelje i generalno je vrlo poslušan dečak.

Dramski tekst koji su napisale Irina Subakov i Emilija Mrdaković, nastao je po istoimenoj knjizi Astrid Lindgren, spisateljici koja je poznata po tome što je izmislila Pipi Dugu Čarapu. Predstavu je režirala Emilija Mrdaković, total dizajn poveren je Edni Mačković dok je muziku komponovao Vojislav Savić. U predstavi igraju Goran Balančević, Nikola Kerkez i Ivana Adžić.

Glavni junak „"Karlsona s krova" je dečak, Bata, koji ima mnoštvo igračaka, ali nikog sa kim bi se igrao, sestru koja je prezauzeta preranim odrastanjem da bi mu bila prijatelj i roditelje koji misle da su detetu pružili dovljno time što mu je kupljeno sve po najnovijoj modi.

Copyright: Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2018:09:20 19:02:42

U sasvim običnoj ulici, u jednoj baš običnoj zgradi, živi obična porodica Svantenson. Tu je sasvim obična mama i sasvim običan tata i dvoje baš obične dece, sestra Betan i njen brat Bata. „Ja uopšte nisam običan!” kaže Bata ali nas laže jer ima na svetu bar još par plavookih dečačića sa prćastim nosićima i uvek izderanim kolenima na novim pantalonama od sedam i po godina!

U ovoj dramatizaciji poseban akcenat stavljen je na svet konzumerizma koji donosi odluke umesto nas, bili mi svesni toga ili ne, pokazuje da to nije povoljan svet za decu koja žele da istražuju odrastajući i koja traže iskrene konekcije sa prirodom i ljudima oko sebe. Kada to ne dobiju, ona ispoljavaju svakakva problematična, a u stvari autentično dečija ponašanja. Batin vapaj za psom prikazan je kao želja za kontaktom sa stvarnim, prirodnim svetom i pravim prijateljem.

Biografija reditelja

Emilija Mrdaković je diplomirala osnovne studije na odseku za lutkarstvo (1990.) nakon toga dobila obrazovno-kvalifikacioni stepen "magistar" – režija za lutkarski teatar (2004.) na  Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost  - NATFIZ u Sofiji, Bugarska na odseku za lutkarstvo u klasi prof. Nikoline Georgieve.

Copyright: Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2018:09:20 19:30:23

Ima trideset godina iskustva u lutkarskoj pozorišnoj umetnosti za decu i odrasle. Bavi se glumom, režijom, dramaturgijom i pedagoškim radom. Od 1992. godine je zaposlena na mestu reditelja u Pozorištu mladih, Novi Sad. Od decembra 2014. godine je direktor Pozorišta mladih, Novi Sad. Autor je preko trideset režija. Dobitnica je preko 50 nagrada na domaćim i inostranim festivalima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica