Bez "teške filozofije", a direktno kao najubojitija filozofska misao dr Jovanka Čubrilo, pedijatar pulmolog, pre nekoliko dana je u dnevnom listu "Politika" objasnila zbog čega se stopa nataliteta u Srbiji sve više smanjuje. 

Nije trebalo raspisati konkurs za izbor slogana za podsticanje rađanja dece. Najbolji slogan je već postojao još iz prošlog veka, a napisao ga je Bora Đorđević, poznatiji kao srpski Bob Dilan i glasi:

"Momcima bi mnogo bolje bilo umesto što pucaju, da nađu sebi cure i …", napisala je je na početku dr Čubrilo.

Napomenula je zatim da "neće pričati o cenama pelena, vrtića i ostalog jer su o tome pričali pametniji od nje i vidi se šta su time postigli".

Ali je zato istakla sledeće:

"Verovali ili ne, za dolazak bebe na svet potrebno je da postoji tučak i polenov prah, pardon, ženska i muška polna ćelija. Dve žene ili dva muškarca nikada ne mogu stvoriti bebu. Mogu je usvojiti, ali ne i stvoriti, jasno?"

Doktorka se u traženju odgovora zbog čega je ženama i muškarcima u Srbiji sve teže da se ostvare kao roditelji, oslonila i na iskustvo svoje „mlade, prelepe koleginice", koja joj je na pitanje zbog čega nema momka, odgovorila:

"Trećina muškaraca su oženjeni ili imaju devojku, trećina impotentni od droge, alkohola i mobilnih telefona i poslednja trećina su homoseksualci".

Zbog realnosti koja je prema njenom mišljenju, takva kakva jeste, nepohodno je da se vratimo staroj praksi pa da konačno muškarci počnu da „ispod stola dodiruju žensko koleno“. Ali ni to nije tako lako.

"Možda bi popio tužbu za seksualno uznemiravanjje, možda bi im oboma prijalo, a možda ona može da kaže: "Nemoj to raditi, zauzeta sam i ne prija mi".

Porazno je, ali istinito da se u kafićima, navela je dalje doktorka, viđaju samo odvojene grupe muškaraca i devojaka. Nema više tanga, igre, zaljubljivanja, veza pa samim tim ni braka.

"Svako iole obavešten o ovoj temi zna da je muški ideal iskusna, nevina devojka. I da su sva aktera u ovoj igri. Današnji mladi muškarci su sinovi majki koje su radile samo osam sati i imale vremena da se posvete deci i mužu. Današnje zaposlene mlade devojke rade od jutra do sutra. Pesma Zdravka Čolića „Ti nikad nećeš bit kao moja mati“ tera mi suze na oči jer zaista današnje mlade žene ne mogu da budu robovi braka", zaključila je.