Pokrajinska vlada doneće dve nove mere za podsticaj populacione politike, program pomoći nezaposlenim majkama koje rode treće i četvrto dete i konkurs namenjen unapređenju uslova stanovanja porodicama sa troje i četvoro dece, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je, predstavljajući nove mere Pokrajinske vlade za povećanje nataliteta, na konferenciji za novinare rekao da je pokrajinskim budžetom za 2018. godinu za mere populacione politike ukupno obezbeđeno 727 miliona dinara, te demantovao pojedine portale koji su naveli da je Pokrajinska vlada ukinula isplatu naknade za treće dete.

"Do sada je jedino Pokrajinska vlada obezbeđivala mesečnu naknadu od 12.000 dinara u trajanju od dve godine, a ubuduće će taj iznos, za porodice sa trećim detetom, za zaposlene žene, obezbeđivati Republika Srbija i to u trajanju od 10 godina", rekao je Mirović.

On je najavio da će Pokrajinska vlada, prva u Srbiji, uvesti meru pomoći nezaposlenim ženama sa trećim i četvrtim detetom i to u iznosu od 12.000 dinara mesečno.

"U tu kategoriju spada oko 2.000 žena u Vojvodini i zbog toga smo odlučili da realizujemo ovu meru koja će početi da se primenjuje od 1. januara 2019. godine", naveo je Mirović i dodao da je cilj Pokrajinske vlade da učini ravnopravnim zaposlene i nezaposlene majke koje imaju troje i četvoro dece.

Druga nova pronatalitetna mera Pokrajinske vlade, kako je precizirao, odnosi se na mogućnost rešenja ili unapređenja uslova stanovanja porodicama u kojima se rodi treće i četvrto dete.

"Za nešto više od mesec dana, na osnovu kriterijuma koje će razraditi resorni sekretarijat, raspisaćemo konkurs za bespovratna sredstva za stambeno proširenje porodica sa troje dece i četvoro dece i to je mera koja do sada u Srbiji nikada nije postojala", kazao je predsednik Pokrajinske vlade .

Podsetivši da je Pokrajinska vlada u junu ove godine osnovala Budžetski fond za pronatalitetnu populacionu politiku, najavio je nastavak sufinansiranja biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete.

"U Vojvodini će biti proširen obim prava, u okviru zakona, a uz to ćemo zadržati obim finansiranja", precizirao je Mirović, istakavši da na ovaj način Pokrajinska vlada pokazuje da je jedan od njenih prioriteta podsticaj rađanja i pomoć porodicama sa troje i četvoro dece.