O tome šta pokazuju podaci na Međunarodni dan borbe protiv droga, koliko dece konzumira narkotike i kako roditelji, škola i okruženje mogu da pomognu, govori direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, doktorka Mira Kovačević.

"Nije mali broj dece koja prvi put dolaze u kontakt s drogom dolaze već u osnovnoj školi. Neki je čak probaju i sa 12 godina, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova."

Da li raste broj dece i mladih koji konzumiraju drogu ili nam se samo tako čini jer se o tome možda više govori nego ranije?

"Mi neke zvanične svežije podatke nemamo. Ono što mi sada radimo je u novom Akcionom planu za borbu protiv droga, koji spremamo, je da na neki način insistiramo na tome da se država pobrine da se češće, redovno rade, ova istraživanja po metodologiji koja je primenja u evropskim i svim drugim zemljama, da bismo mogli na osnovu toga da organizujemo svoje dalje delovanje.

Šta pokazuje praksa u Vašoj bolnici?

"Meni se čini da možemo govoriti o tome da raste broj mladih koji probaju ili imaju bilo kakva iskustva sa psihoaktivnih supstancama, ali to ne znači da automatski raste broj mladih zavisnika."

Da li roditelji pored razgovora sa decom i praćenja njihovog ponašanja, treba da budu, policajci - da ih nenajavljeno vode na testove i tako im stvore osećaj da će biti kontrolisani?

"Često navodimo da roditelji, čini nam se, greše kada misle da je dete koje je napunilo 12, 13, 14 godina je već dovoljno zrelo, odgovorno, odraslo i da ne moraju dalje da vode računa o tome s kim se druži, kako provodi slobodno vreme, gde izlazi, s kim izlazi."

Kako primetiti kod one dece koja su odlični đaci, koja se bave sportom, imamo i takvih primera?

"To je istina i ukoliko dete u dužem periodu redovnije konzumira neke supstance, to se svakako odražava na njegov izgled, na njegovo ponašanje, uspeh u školi, odnos prema roditeljima, prijateljima. Prosto ono se promeni i to se nekako lako vidi, ali ono što je problem da mnogi roditelji ne žele s tim da se suoče i onda dugo izbegavaju da pogledaju istini u oči."

Imamo Strategiju za sprečavanje zloupotrebe droga za period od 2014. do 2021. Akcionim planom predviđeno je da se sprovodi nacionalni program prevencije zloupotrebe droga u osnovnim i srednjim školama, da se raznim aktivnostima smanjuje interesovanje dece i mladih da probaju drogu i da se školski kadar edukuje da radi na prevenciji s njima. Koliko su škole uspešne u tome?

"To je obavezni deo kurikuluma u razrednoj nastavi da se jedan ili dva časa godišnje tome posveti. Nama se sve češće obraćaju škole, naročito privatne, koje imaju tu mogućnost, sa željom da im pomognemo jer su primetili među svojim đacima da se polako širi ta pojava da deca konzumiraju supstance i da su pod dejstvom supstanci čak i na školskom času."