Prevremeni porođaj će se predviđati novim pouzdanim krvnim testom koji ima tačnost od 80%.

Novi krvni test će biti revolucija u medicini, a napravljen je od strane američkih i danskih naučnika. 

Ipak, postoji još niz istraživanja koje ovaj test mora proći kako bi se krenulo u proizvodnju i dostupnost u celom svetu.

Test se može upotrebljavati za procenu termina porođaja kao jednako pouzdan, ali manje skup način od pregleda ultrazvukom, stoji u izveštaju koje je objavljeno u naučnom časopisu Science. Njime se može izmeriti aktivnost majčinih, placentarnih i fetalnih gena pa se može proceniti nivo molekula ribonukleinske kiseline, zbog kojih se prenose genetske informacije u telu.

Prevremeni porođaj je svaki porođaj koji nastupa tri nedelje pre termina i to je glavni uzrok smrti dece u svetu do pet godina starosti.

"Ustanovili smo da se i zbog malenog broja gena može zaključiti koje trudnice su u opasnosti kad je u pitanju prevremeni porođaj", izjavio je profesor Mads Melbye, jedan od autora studije.

U razvoju testa naučnici su koristili uzorke krvi 31 danske trudnice kako bi otkrili koji geni pouzdano upućuju na fetusovu gestacijski uzrast i rizik od prevremenog porođaja.

"U pitanju je prvi stvarni i značajni znanstveni napredak nakon dugo vremena, kad je u pitanju ovaj problem", pojasnio je prof. Melbye.

Ovaj test je značajno drugačiji od prethodnih, jer su dosadašnji testovi sa sigurnošću mogli da utvrde prevremeni porođaj u svega 20% slučajeva. Značajna je i njegova cena zbog čega će biti dostupan i ženama iz siromašnih regija sveta.