"Sharenting" (sharing – dljenje + parenting – roditeljstvo) je noviji fenomen koji označava roditeljsko zatrpavanje društvenih mreža fotografijama svoje dece, a stručnjaci smatraju kako će do kraja sledeće decenije ovo biti uzrok dve trećine krađa identiteta i prevara mladih ljudi (koji su imali neoprezne roditelje).

Opasnosti na internetu: Roditelji, budite "povezani" sa svojom decom

Osim gomile (pre)intimnih porodičnih fotografija, roditelji na društvenim mrežama čestitanjem rođendana svojoj deci takođe otkrivaju datume i godine rođenja, dele informacije o prijateljima, imenima kućnih ljubimaca pa čak i kućnim adresama, gradu u kom su rođeni i u kom žive. Sve te objave u njihovim očima izgledaju nevino, ali stručnjaci upozoravaju kako sve te, naizgled nevažne, informacije – ostaju na internetu.

Krajem ove nedelje će na snagu stupiti Opšti zakon o zaštiti ličnih podataka koja bi korisnicima osigurao ipak veću zaštitu i privatnost. Usprkos tome, ostaje pitanje ko će korisnike spasiti od njih samih, jer društvene mreže nikad nisu bile oličenje privatnosti.

Nisu samo prevare i krađe identiteta problem kod fenomena sharentinga. Objavljeni podaci i fotografije takođe mogu decu pratiti godinama i ostavljati određeni efekat na druge aspekte života, čak i predstavljati razliku u tome hoće li osoba dobiti novi posao ili ne.

Socijalni i psihološki problemi koje deca kasnije mogu imati takođe su zabrinjavajući pa je došlo i do pojava da deca posle traže pomoć sudova kada roditelji na njihov zahtev ne žele da uklone njihove fotografije koje su godinama delili na internetu.

Privatnost, zaštita sigurnosti i psihičko zdravlje deteta roditeljima treba da bude ipak na prvom mestu, a broj lajkova na zadnjem.