Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polazak u prvi razred: U koju školu možete da upišete dete i kako izgleda testiranje kod psihologa

Prijava đaka za osnovne škole počinje 2. aprila i traje do 31. maja, a obavezu da to urade imaju mame i tate čiji su mališani rođeni od 1. marta 2011. do 28. februara 2012.

  Izvor: Foto: Profimedia

Upis đaka prvaka počinje 2. aprila i trajaće sve do 31. maja, a za roditelje ili staratelje koji ne upišu svoju decu u osnovnu školu, ukoliko ona imaju od šest i po do sedam i po godina, sledi kazna od 5.000 pa do 100.000 dinara.

Naime, svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje, odnosno staratelje i školu. Za roditelje koji decu ne upišu na vreme u školu a da pritom nemaju opravdani razlog sledi kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Povezane vesti

Odabir škole

Školske 2018/19. godinu upisuju se deca rođena od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine. Odabir škole vrši se u zavisnosti od teritorije koju obuhvata područje škole, a svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake s područja koje joj je dodeljeno. Postoji mogućnost da škola upiše i učenike s područja nekih drugih škola, ali samo uz zahtev roditelja i ukoliko to dozvoljavaju kapaciteti škole. Međutim, ukoliko ste želeli da dete upišete u školu na čijoj teritoriji se ne nalazite, rok za to istekao je 1. februara, a do tog datuma stigla su 1.964 takva zahteva samo u Beogradu.

OŠ "Drinka Pavlović", koja se nalazi u samom centru Beograda, tradicionalno izaziva jedno od najvećih interesovanja budućih školaraca, a direktor ove ustanove Jole Bulatović kaže da su im već skoro svi kapaciteti popunjeni.

"Roditelji su veoma disciplinovani i upućeni šta je od dokumenata potrebno, tako da s tim najčešće nemamo problema. Vlada veliko interesovanje, ali naravno da uvek ostavimo mesta i za decu sa stroge teritorije ustanove. Savetovao bih roditeljima da dobro razmisle u koju školu će podneti prijavu, koliko će dete da putuje do škole, koliko je bezbedno, kakav je kvalitet nastave..." kaže Bulatović.

Da biste upisali dete u prvi razred osnovne škole, potrebno je da donesete izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, koje će vam izdati predškolska ustanova, dokaz o lekarskom pregledu deteta, koji će izdati pedijatar, dokaz o prebivalištu deteta, koji će vam izdati opština ili policijska stanica. Sva ova uverenja za potreba upisa u školu izdaju se besplatno. Sistematski pregled dece sastoji se od nekoliko pregleda, ali i provere vakcinalog statusa i vakcinacije. Zatim pedagog i psiholog škole testiraju decu.

Povezane vesti

Dokumenta potrebna za upis deteta u prvi razred

- izvod iz matične knjige rođenih deteta

- uverenje o pohađanju predškolskog programa (izdaje predškolska ustanova bez obzira na eventualna dugovanja roditelja prema vrtiću)

- dokaz o lekarskom pregledu deteta (izdaje pedijatar nakon završenog celokupnog pregleda)

- uverenje o prebivalištu deteta (izdaje se u policijskoj stanici ili u opštini prebivališta)

Testiranje na maternjem jeziku

- test emotivne zrelosti deteta

- test socijalne zrelosti

- test intelektualne zrelosti

Povezane vesti

Sistematski pregled

- otorinolaringologa

- oftalmologa

- fizijatra

- logopeda

- stomatologa

- laboratorijske analize krvi i urina

- provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica