Sedma akcija besplatnih pregleda, koje organizuje Ministarstvo zdravlja, realizovaće se u nedelju od osam do 16 sati, u tačno 100 ustanova širom Srbije, uključujući i Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici.

Ovoga puta radiće se ultrazvuk abdomena, ginekološki pregledi i pregledi mladeža, ali će u ustanovama koje imaju kadrovskih i tehničkih kapaciteta spisak pregleda biti i mnogo duži. Tako će Klinički centar Kragujevac raditi i preventivni hirurški i preventivni internistički pregled, koji uključuje i EKG srca i kontrolu nivoa šećera u krvi.

Jedan broj domova zdravlja, s druge strane, zbog tehničkih organičenja neće moći da radi sva tri planirana pregleda, pa će dermatološki pregled biti izostavljen u Velikom Gradištu, Malom Crniću, Golupcu... U Valjevu će posao podeliti bolnica i dom zdravlja, pa će se u bolnici raditi dermatološki i ultrazvučni pregledi, a u domu zdravlja ginekološki.

Iako se ova akcija organizuje od septembra, interesovanje građana je i dalje veliko. U prošloj, šestoj po redi akciji, sa 23.500 pregledanih u jednom danu, oboren je dosadašnji rekord poseta lekarima u okviru ove akcije Ministarstva zdravlja. U svih šest krugova dosad je pregledano oko 124.000 stanovnika.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će se nastaviti sa ovakvim akcijama, jer je cilj da se jača preventiva, i potencira rano otkrivanje bolesti.

Svi su dobrodošli

Pregledi se ne zakazuju, a mogu da se pregledaju svi zainteresovani, čak i oni koji nisu zdravstveno osigurani i nemaju zdravstvenu knjižicu.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.