Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pooštrene kazne za nesavesne roditelje vozače

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja sa ciljem smanjenja poginulih na putevima. Vlada Srbije planira da u skladu sa donetim merama nijedno dete ne pogine na putevima u Srbiji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je u četvrtak usvojila Skupština Srbije doprineće da se smanji broj poginulih na putevima u našoj zemlji, ocenjuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Pooštrene su sankcije za vožnju pod dejstvom alkohola i narkotika, prekoračenje brzine, a strogo će se kažnjavati oni koji ugrožvajaju bezbednost dece u saobraćaju, napominje Okanović za Tanjug.

Predviđeno je da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.

"U odnosu na Zakon iz 2009. godine, novi Zakon o bezbednosti saobraćaja je znatno izmenjen. Zakon prate tehnološke novine, ispravljaju se greške koje su uočene od 2009. do danas, ali i uvode novine za koje se smatra da će smanjiti broj poginulih i povređenih", objašnjava Okanović.

Povezane vesti

Izmenama zakona su predviđene i strože kazne za nasilničku vožnju, pa je tako za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi - predviđen obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Kazna za nevezivanje pojasa, ubuduće će umesto 5.000 biti 10.000 dinara.

Okanović kaže da je prošle godine poginulo 579 ljudi na putevima, što je pet odsto manje u odnosu na godinu ranije ali, među nesrećno stradalima je bilo četrnaestoro dece.

Vlada Srbije je 2015. usvojila Srategiju bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, podseća Okanović, kojom je predviđeno da se broj poginulih do 2020. prepolovi u odnosu na 2011. godinu, a osnovni cilj te Strategije, ističe, je da do tada nijedno dete ne pogine u saobraćaju.

"Znatno su pooštrene sankcije za ugrožavanje bezbenosti dece u saobraćaju, pa čak i za roditelje koji na nepropisan način prevoze decu u vozilima", kaže Okanović.

Govoreći o kažnjavanju vozača pod dejstvom alkohola, ističe da se dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače sada spušta sa 0.3 na 0.2 promila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica