Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Biti majka danas znači biti veoma, veoma snalažljiv': Oprema za bebe u Srbiji najskuplja u regionu

Roditelji u Srbiji opremu i hranu za bebe plaćaju i do 30 odsto više nego u zemljama u regionu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Visoke marže i nedostatak konkurencije samo su neki od razloga za tako visoke cene.

Kako bi roditelji kupili sve što je potrebno za bebu, prvih nekoliko meseci potrebno je između 60.000 i 120.000 dinara.

Za krevetac treba izdvojiti oko 20.000, a za malo kvalitetnija kolica čak 50.000 dinara. Auto-sedišta, nosiljke i stolice za hranjenje mogu se naći za nešto manje novca. Pored tih većih izdataka, još jedan važan rashod jesu i pelene na koje svakog meseca ode bar 5.000.

"Imali smo priliku da kupujemo i da dobijamo iz inostranstva mnoge stvari i da čujemo od prijatelja da su na sniženju kupovali stvari koje su po deset puta jeftinije nego kada su sniženja kod nas", kaže majka iz Beograda Jelena Bratić.

Povezane vesti

Zato je sve više roditelja koji se odluče za kupovinu u susednim zemljama, najčešće u Mađarskoj i Bugarskoj. Tamo je mogo veći izbor a i za manje para dobiju i više i kvalitetnije

"Mi imamo malo domaćih proizvođača, uglavnom se roba uvozi a kad se uvozi iz inostranstva –za očekivati je da bude manja konkurencija, da njena cena bude veća. Što bude više beba biće više zainteresovanih da se bave tom proizvodnjom, pa to opet znači veću ponudu, što opet znači da će cene ići nadole", objašnjava Mladen Radović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Mere države za podsticaj rađanja su dobrodošle. Pomoć od 100.000 dinara za prvo dete je značajan korak, saglasni su roditelji. Smatraju i da bi, međutim, i te kako na kućni budžet uticalo i smanjenje cena hrane i odeće za najmlađe.

"Pomoć koja je najavljena je dobra u smislu da će finansijski pomoći porodicama, ali zaista mislim da neće nikog nagovoriti da rodi ili ne rodi dete. Biti roditelj, a posebno biti majka danas znači biti jako, jako snalažljiv. Imamo sreću da živimo u kulturi koja puno toga deli, tako da mnogi roditelji nasleđuju stvari od rođaka, prijatelja, kumova", navodi Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Povezane vesti

Sniženja i popusti u Srbiji manja nego u inostranstvu 

Kada prebrode kupovinu tih krupnih, skupih stvari, roditelje sačekaju i redovni mesečni troškovi za hranu i kozmetiku za bebe.

"Naš svet je naučio da se snalazi u takvim situacijama, pa se, recimo, prate akcije. Na ličnom primeru mogu da kažem da pakovanje pelena koje košta oko 2.500 dinara može da se nađe, na svaka dva do tri meseca na akcijama, za nekih 1.900 dinara", kaže Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.

Sniženja i popusti su u Srbiji daleko manja nego u inostranstvu, ali, ukoliko pogodite trenutak, kolica možete naći i za desetak hiljada, a garderobu i igračke i za nešto manje od hiljadu dinara.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica