U želji da mališanima bez roditeljskog staranja priredi maštovito druženje uz knjigu, izdavačka kuća "Laguna", u saradnji sa Centrom za zaštitu odojčadi, dece i omladine i uz podršku Kompanije "Novosti", organizuje akciju "Čitajmo deci".

Otvoren je poziv za ljude dobre volje, volontere, da se jave i da, u dogovoru sa organizatorima, od aprila odvoje malo svog slobodnog vremena kako bi čitali knjige deci u domu u Zvečanskoj.

Cilj akcije "Čitajmo deci" je da mališanima bez roditelja, uzrasta od dve do deset godina, koji žive u ovom domu ulepšamo dane i "oživimo" junake iz bajki i najlepših dečjih knjiga uz koje je odrastanje lepše.

- Dokazano je da dete koje je do svoje sedme, osme godine u kontaktu sa knjigom, kasnije postiže značajno veće domete u obrazovanju i uspehe u profesionalnoj karijeri - kaže, za "Novosti", Dejan Papić, direktor izdavačke kuće "Laguna". - Ako pretpostavimo da roditelji imaju odgovornost prema sopstvenoj deci i njihovom obrazovanju, hteli smo da našu pažnju usmerimo ka mališanima koji su bez roditeljskog staranja.

Papić objašnjava da je njihova želja da svoj deci omoguće da budu u kontaktu sa knjigama:

- Čitanje je intiman čin, on se ostvaruje između deteta i onoga ko mu čita. Nije dovoljno samo pokloniti knjige da stoje na policima, već je potrebno da ih kroz čitanje približimo deci. A da bi se ovo desilo potrebni su nam ljudi koji će se baviti time, dakle dobrovoljci.

Plemenite namere ove akcije prepoznali su mnogi, pa je na adresu "Lagune" za samo nekoliko dana stiglo više desetina prijava "običnih" ljudi, ali i poznatih imena, koji su poželeli da se druže sa mališanima iz doma za nezbrinutu decu.

Među brojnim prijavama najviše je onih koje šalju roditelji, jer žele da najmlađima u ovom domu makar na tren priušte ono što svakodnevno rade sa svojom decom.

- Otac sam dvoje divne i pametne dece koju, od samog rođenja, supruga i ja učimo da se druže sa knjigom, podstičemo ih i podržavamo u tome. Voleo bih da makar taj delić svog roditeljstva podelim sa decom koja, nažalost, nisu imala tu sreću da roditelji brinu ni o njihovim osnovnim životnim potrebama, a kamoli da im život ulepšaju i poboljšaju čitanjem i pričanjem priča, bajki, pustolovina - objašnjava Branislav Srećković svoje motive da volontira u ovoj akciji.

Početak ove akcije planiran je već u aprilu, a sudeći po broju dosad prijavljenih volontera, trajaće mesecima.

Plemenita misija

I Ana Žarković, mama dve devojčice, smatra da je akcija "Čitajmo deci" jedinstvena. "Želela bih da sa svoje dve devojčice dam svoj skromni doprinos učestvujući u jednoj ovakvoj plemenitoj misiji", smatra ona.