Rusi imaju Faberžea, a sever Bačke ima vredne i kreativne Bunjevke, koje se ovih dana utrkuju koja će uoči najvećeg hrišćanskog praznika na sto staviti lepša i šarenija jaja. Svoja mala remek-dela, u koja su utkale puno ljubavi i truda, 18.marta su predstavile u subotičkom selu Mala Bosna, gde je održana 13. uskršnja izložba jaja, u organizaciji UG "Bunjevačka vila".

Posted by Bunjevački Radio Tavankut on недеља 18. март 2018.

Skuvana i izbušena, a potom ukrašena tako da liče na čipku, porcelan, džak ili dekupaž, uz nezaobilazne motive od slame, samo su neka od jaja koja su privukla pažnju velikog broja posetilaca. Svako ima neku svoju priču ili čuva tajnu koju su mu poverile spretne ruke mama i baka. I ono što je najvažnije, izreka "liče kako jaje jajetu" na ovoj izložbi nije važila, jer među više stotina ukrašenih nisu se mogla naći dva ista.

Posted by Bunjevački Radio Tavankut on недеља 18. март 2018.

Ponoseći se svojim radom, uglavnom hobijem kojim uveseljavaju svoje ukućane, domaćice su okupljenim devojkama i devojčicama do tančina objašnjavale kako da ukrašavaju kokošija, morčija ili nojeva jaja.

- Možemo reći da se ovo jaje ukrašava od jeseni, kada zasadimo posebnu sortu pšenice pogodnu za stvaranje motiva od slame - objašnjava Mirjana Kirbus iz Subotice, pokazujuću prelepa crvena jaja ukrašena zlatnom slamom, najvećim simbolom vojvođanske ravnice. - Suprug sve pripremi, a moj je onaj umetnički deo, da pravim cveće, vence, zeke i druge motive. Za jedno jaje mi je potrebno oko sat i po vremena, a ako su u pitanju komplikovaniji motivi, onda i više.

Posted by Bunjevački Radio Tavankut on недеља 18. март 2018.

Kada se uhvate ovog posla, domaćice ne gledaju na sat. Jer ko za vreme mari kada je u pitanju igra, a sudeći po lakoći kojom ukrašavaju jaja, za njih je ovaj posao poput dečje igre.

Posted by Bunjevački Radio Tavankut on недеља 18. март 2018.

- Zajedno sa komšinicom biramo salvete i sečemo motive da napravimo dekupaž, a na neka stavimo i čipku ili neki drugi ručni rad - kaže Marica Miler iz Ljutova. - Ne ukrašavamo puno jaja, samo za svoju dušu, koliko je potrebno našim porodicama. Njima prekraćujemo veče i ove sumorne i hladne dane. Da mogu samo da progovore, šta bi sve ispričala...