Reč je o bolesti koja izaziva visoku temperaturu i plikove po rukama, nogama i ustima, a prenosi se izuzetno lako, čak nije potreban ni direktan kontakt među decom.

Zaraza traje od tri do deset dana i za nju praktično nema leka, već mora da se čeka da prođe sama od sebe. Dobra stvar je što su komplikacije kod ove bolesti veoma retke i što kad prođe, ne ostavlja posledice.

Pedijatri su objasnili da je bolest najčešće počinje povišenom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalošću. Dan-dva nakon početnih simptoma javlja se osip, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ponekad i na kolenima, laktovima i genitalijama.

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević objašnjava da se ova bolest decenijama nije pojavljivala tako masovno kao sada.

"BRNU se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim detetom, tako da se virus lako prenosi preko stolice, pljuvačke, sekreta u nosu ili tečnosti iz plikova, a moguća je zaraza i preko predmeta, najčešće igračaka. Zbog toga se u domovima zdravlja javljaju i roditelji koji su se zarazili od sopstvene dece. Dobra stvar je da se komplikacije javljaju u izuzetno retkim slučajevima. Tada može da dođe do meningitisa (zapaljenje moždanih ovojnica) ili encefalitisa (zapaljenja moždanog tkiva)", kaže ona.

Mere prevencije

Redovno pranje ruku, posebno posle toaleta ili menjanja pelena detetu, kao i dezinfekcija igračaka kod kuće i u dečjim kolektivima i igraonicama su predložene mere prevencije.

Pedijatar Saša Milićević je za list "Informer" rekao da se ovaj virus ranijih godina javljao uglavnom leti, ali se ovog puta javio sredinom novembra, u hladnijem periodu godine.

"BRNU, što je skraćenica od bolesti ruku, nogu i usta, manifestuje se pojavom osipa u ustima, na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza. Plikovi su crveni i mogu da pucaju i na tom mestu ostaje oštećena koža. Slične promene se javljaju i na šakama i stopalima i traju od tri do deset dana", objasnio je dr Milićević.

On kaže da ukoliko roditelji primete navedene simptome, decu treba obavezno da odvedu kod lekara, ali da ne postoji terapija koja bi delovala na direktan uzrok bolesti.

"Roditeljima se savetuje da deci spuštaju visoku temperaturu i da se konsultuju sa lekarima o kremama i losionima za negu kože. Srećom, vrlo retko se javljaju komplikacije, ali treba voditi računa da dete osip ne raščeše, kako ne bi došlo do infekcije", kaže pedijatar i dodaje da treba imati na umu da su nakon oporavka od bolesti deca još nekoliko dana kliconoše.

"Zbog toga je veoma važno da deca još neko vreme po prolasku bolesti ne idu u vrtić. U suprotnom, moguće je da izazovu epidemiju među mališanima iako su preležali virus".

Kako se ublažava virus BRNU

Savetuje se pranje tela toplom vodom i sapunom, a važno je da se koža nakon toga dobro osuši peškirom. Preporučuje se i korišćenje antibiotskih praškova ili krema da bi se sprečila infekcija.

Pogledajte video i saznajte kako se neguje dečija koža sa ekcemom: