Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastrašujuća statistika: Venecijaneri i dalje ugrožavaju život dece

Možda štite stan od sunca i lepo izgledaju, ali su izuzetno opasni, toliko da stručnjaci kažu da treba da prestanu da se proizvode.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Između 1990. i 2015. godine za skoro 17.000 povreda kriva je ista stvar - venecijaneri! Sada, kada je objavljeno poslednje istraživanje koje je i dalo ovaj podatak, industrija koja se bavi proizvodnjom zaštita za prozore treba da uzme u razmatranje opciju o prestanku proizvodnje venecijanera, piše BabyCenter.

Povezane vesti

Studija, objavljena ove nedelje u magazinu Pediatrics kaže da je najveći broj dece koja su preminula zbog venecijanera bilo zadavljeno kanapima uz pomoću kojih se podešavaju horizontalne trake. Deca koja su umrla, u najvećem broju slučajeva, nisu bila u vidokrugu roditelja, a u prostoriji sa venecijanerima bili su sami, u porseku, deset minuta, najčešće, nakon što bi ih roditelji ostavili u krevetu.

Statistika iz studijeU proseku, jedno dete mesečno (dve trećine od svih slučajeva) umre nakon što mu se vrat upetlja u horizontalne delove roletni ili u konopac uz pomoć kog se roletne podižu i spuštaju. 

"Ova studija bi trebalo da posluži kao javni poziv svim proizvođačima venecijanera i žaluzina da, ili pomene dizajn, ili ih u potpunosti povuku iz proizvodnje", rekla je za ABC News, Linda Kajzer, čija je jednogodišnja ćerka 2002. godine preminula od posledica davljenja delovima venecijanera.

Ovakve peticije postojale su i ranije, a u pojedinim državama ove roletne bile su povučene iz prodaje, međutim, uprkos apelima one još uvek mogu da se poruče na Internetu.

"I sve dok se nalaze u prodaji savet je da stvari koje su toliko opasne, ne treba da se nalaze u domaćinstvima u kojima rastu deca, jer pored toliko opasnosti koje ne mogu da se izbegnu, poput utičnica i stepenica, nema potrebe da strepite od stvari koju i ne morate da imate", savetuju autori studije.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica