Aplikaciji "Dinamikom" mogu da pristupe samo roditelji i strogo se kontroliše eksponiranje dece, kaže mlada direktorka vrtića Monika Đuranović.

Šta je danas bilo na meniju, da li je dete pojelo sve što mu je servirano, kakav je crtež nacrtalo, da li mu je neka igra posebno privukla pažnu, šta je novo naučilo...

Sve to i još puno više roditelji osječke dece koja pohađaju tek otvoreni Dečji vrtić Lastavica mogu saznati jednim klikom na ekran svog pametnog telefona ili tableta. Aplikacija "Dinamikom" koju je kao deo usluge ovog vrtića uvela njegova vlasnica i direktorka Monika Đuranović potpuna je novost u predškolskim ustanovama u Osijeku, za šta je najzaslužnija upravo vlasnica prvog e-vrtića u Osijeku.

"Umesto da informacije o deci roditeljima dajemo na hodnicima, odlučila sam da uvedem aplikaciju koja omogućava internu komunikaciju sa roditeljima", kaže Monika Đuranović

Samostalni pothvat

Mlada, obrazovana žena odlučila je pre nekoliko meseci da se upusti u samostalni preduzetnički poduhvat i nakon nekoliko godina rada u gradskim i privatnim vrtićima pokrene sama isti taj posao, ali malo drugačiji.

"Radeći u brojnim vrtićima spoznala sam da kod dela roditelja postoji određeno nezadovoljstvo sa različitim aspektima rada u predškolskim ustanovama, pa sam odlučila da poušam to da promenim i ponudim im nešto drugačiju uslugu i na jedan viši nivo podigem nivo predškolskog vaspitanja, ali i međusobnog odnosa na relaciji vrtić – roditelji", rekla je mlada vaspitačica i sveža privatna preduzetnica koja može da se pohvali i brojnim završenim specijalističkim kursevima vezanim uz vasptanje i rad sa najmlađim uzrastima.

Prisniji kontakt

"Primetila sam da je roditeljima potrebno fleksibilnije radno vreme, pa se tako i prilagođavamo njihovim potrebama. Trenutno radimo od 7 do 17.30, ali ako je potrebno, možemo da radimo i od 6 do 20 sati. Nadalje tu je i jedan, po meni preko potreban, prisniji kontakt sa roditeljima, međusobno poverenje i povezanost kao i dublja komunikacija kako bi se bolje i odgovornije pristupilo vaspitanju dece, jer su oni naš prioritet. Smatram da kontinuitet između porodičnog i institucionalnog vaspitanja kod nas nije zadovoljavajući," istakla je Đuranović.

Na ideju o uvođenju aplikacija putem koje će komunicirati sa roditeljima došla je takođe radom u prethodnim vrtićima.

"Smatram da nije poželjno informacije o deci roditeljima davati na hodnicima ustanova, a pogotovo putem mobilnog telefona ili javnih društvenih mreža. Konačno, za to nema ni dovoljno vremena. Stoga sam odlučila u uslugu uključiti i aplikaciju koja nam omogućava internu komunikaciju sa roditeljima čija deca pohađaju naš vrtić. Njoj mogu pristupiti samo roditelji te je strogo ograničeno i kontrolisano eksponiranje dece. Aplikacija ima administratora, a roditelji u svakom trenutku mogu stupiti u kontakt sa stručnim saradnicima i vaspitačicama, koji će im odgovoriti čim budu u prilici. Naravno da nećemo to činiti dok smo sa decom, jer smo tada fokusirani na njih, već za to imamo tačno određeno vreme kada roditelji mogu da dobiju sve informacije i detaljan opis svega šta je dete radilo, dokumentovano fotografijama i video snimcima, kao i informacije zdravstvenog tipa, podršku psihologa i pedagoga", rekla je Đuranović, dodavši kako treba istaći da to "nije nikakav 'veliki brat' i nema video nadzora".

"Cilj je da roditelji budu mirni, a deca srećna", zaključila je sagovornica, a zadovoljstvo ovakvom uslugom podelila je i Biljana Glavaš-Crnoja, majka šestogodišnjeg dečaka, jednog od njih 10 koji pohađaju Lastavicu.

"Pre svega, i sin i mi kao roditelji smo srećni što ima Moniku za vaspitačicu, jer je ona jedna izuzetna osoba. Dodatno smo zadovoljni što je pristup deci dosta individualan, a atmosfera u vrtiću poput kućne", rekla je zadovoljna mama.

Aplikacija je, po meni, odlična stvar, jer vaspitačice često nemaju vremena da se posvete svakom roditelju kako bi rezimirali dan, a od deteta je gotovo nemoguće dobiti punu informaciju šta je radilo u vrtiću i kako mu je bilo. Nekome se to možda ne sviđa, ali meni je odlično, posebno u današnjem životnom tempu kada su deca po osam sati u vrtiću. Meni kao roditelju dobro dođe da mogu barem na takav način znati što se događa”, dodala je Glavaš-Crnoja. 

Da je ovakav vid rada naišao na dobar prijem svedoči već 20 prijava za upis u vrtić, ali i izrada plana i programa za otvaranje jaslica.