Prvi jutarnji obrok od izruzetne je važnosti za decu, posebno onu školskog uzrasta. Deca koja doručkuju pokazuju značajna poboljšanja na testovima, kao i povećanu sposobnost koncentracije u razredu, zainteresovanija su za rad i kreativnija.

Evo nekoliko predloga kako da svom školarcu pripremite najvažniji obrok na nešto drugačiji način: 

Jutarnji griz

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

3dl mleka

2 kašike pšeničnog griza

10 badema

10 malina (ili nekog drugog sezonskog voća)

med po želji

Priprema:

1. Kuvajte mleko, pa malo pre nego što provri dodajte griz.

2. Dobro umešajte griz i med, pa kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete homogenu smesu.

3. U griz dodajte ostale sastojke.

Pašteta od leblebija

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Konzerva leblebija

2 kašike pavlake za kuvanje

100g kuvanog prosa

5 komada kiselih krastavaca

Češanj belog luka

5 parčeta integralnog hleba

Nekoliko kapi limunovog soka

So po želji

Maslinovo ulje po želji

Priprema:

1. Sve navedene sastojke stavite u činiju i izmiksujte štapnim mikserom.

2. Pripremljeni namaz namažite na integralni hleb.

3. Uz paštetu poslužite neko ceđeno voće ili jogurt.

Zeleni sendvič

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Parče crnog hleba

Kašika mlečnog sira za mazanje

Kašika susama

List zelene salate

Priprema:

1. Hleb namažite mlečnim sirom za mazanje, pospite ga susamom, pa dodajte list zelene salate.

2. Uz sendvič poslužite čašu ceđene pomorandže.

Zapečeni sendvič sa jajima, sirom i paradajzom

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Nekoliko parčeta kukuruznog hleba

Jaje

50g rendanog kačkavalja ili svežeg sira

Kašika pavlake za kuvanje

Paradajz

So po želji

Mešavina mediteranskih začina (origano, majčina dušica, bosiljak) po želji

Priprema:

1. Pomešajte jaje, narendani sir, pavlaku i začine sve dok ne dobijete homogenu smesu.

2. Na hleb poređajte paradajz naseckan na sitne kolutove, pa potom prelijte smesom.

3. Pripremljene sendviče zapecite u rerni na 190C deset minuta.

4. Uz sendvič poslužite jogurt ili čašu soka od ceđene pomorandže.

Banana u pidžami

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Tortilja od kukuruznog brašna

Kašika sirnog namaza ili kikiriki putera

Banana

Kašičica meda

Cimet po želji

Orašasto voće

Priprema:

1. Pomešajte sirni namaz (ili kikiriki puter) sa medom i cimetom, a potom smesom premažite tortilju.

2. Na tortilju stavite bananu pa je zamotajte.

3. Zagrejte tiganj i na njega stavite zamotanu tortilju, pa je na kratko zapecite sa svih strana.

4. Poslužite uz ostale sastojke.