Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje 'Batuta': Igračke koje se uvoze u Srbiju veoma su opasne po zdravlje i život dece

Prema podacima "Batuta", igračke sa kojima deca u Srbiji dolaze u dodir prepune su opasnih fizičkih i hemijskih nepravilnosti.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Skoro svaka osma igračka koja se uveze u Srbiju je neispravna, puna otrovnih materija ili je napravljena tako da može da povredi dete tokom igre, tvrde u Institutu "Batut".

Prema podacima ovog Instituta, od 636 kontrolisanih igračaka, čak 77 je ocenjeno kao neispravno, što znači da skoro svaka osma sadrži u sebi otrovne materije ili je pravljena tako da može da povredi dete, piše "Informer".

Stručnjaci upozoravaju da nisu retki slučajevi u kojima su neispravne i nekvalitetne igračke bile uzrok alergija, gušenja i trovanja kod dece.

"Prilikom kontrole, utvrdili smo slučajeve u kojima se toksična farba skida sa igračaka i ostaje na dečjim rukama. Neke sadrže sitne delove koje mališani mogu lako da progutaju ili suviše oštre ivice o koje mogu da se poseku. Takođe, neispravna deklaracija hemijskih elemenata, prisustvo omekšivača i hemikalija su redovna pojava. Sve su to bile neispravnosti koje su pronađene u proizvodima namenjenim najmlađima", otkrivaju u Institutu.

Pedijatar dr Saša Milićević naglašava za da su neispravne igračke glavni uzročnik raznih alergija kod dece i da u njihovom organizmu mogu da naprave potpuni haos.

Povezane vesti

"Podaci 'Batuta' nisu nimalo naivni. Već godinama apelujemo na roditelje da vode računa o proizvodima koje kupuju svojoj deci za svakodnevnu igru. Naročito se to odnosi na mališane kojima rastu zubi. Oni stavljaju sve i svašta u usta, i tako svu tu prljavštinu, boju i ostale toksine unose u organizam. Zato su trovanja, dijareje, povraćanja, ali i alergije gotovo svakodnevna pojava. Još gore je ako se zaigraju, pa neki deo progutaju. Tada osim oštećenja organa za varenje može doći i do gušenja", kaže dr Milićević i posebno upozorava na oštre ivice.

"Još opasniji su oni proizvodi sa oštrim ivicama koji nikako ne bi smeli da se nađu u dečjim sobama. U toku igre dete se može povrediti, može doći do ogrebotina i posekotina, ali i težih povreda, ukoliko se ti predmeti nađu u blizini oka".

Da se opasne i problematične igračke nikako ne bi smele naći na domaćem tržištu jer ugrožavaju bezbednost i zdravlje dece, saglasni su i potrošački stručnjaci. Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Goran Papović kaže da proizvodi koji su u analizi "Batuta" izdvojeni kao opasni i štetni uglavnom dolaze iz Kine i Koreje.

Povezane vesti

"Problematični su uglavnom predmeti koje roditelji mališanima kupuju za male pare. To su roboti, vojnici, lutke, autići, razni 'plastikaneri'. Zbog njihovog lošeg kvaliteta, a prvenstveno zato što mogu imati kobne posledice na zdravlje dece, mi se borimo protiv uvoza takvih proizvoda. Jer oni su neispitani, imaju neispravnu deklaraciju, a često se i ne zna zemlja porekla", objašnjava Papović i dodaje da je ovo ozbiljan problem.

"Tržišna inspekcija i ostali nadležni organi moraju više da se pozabave uvozom igračaka u Srbiju i da uvedu rigorozne kontrole i ispitivanja".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica