U nargila barovima se udiše veoma štetni aromatizovani duvan, upozoravaju stručnjaci, ali bez obzira na to vlasnici ovih barova dozvoljavaju maloletnicima da slobodno puše nargile.

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da je jedna seansa štetnija od sto popušenih cigareta. Osim toga, lekari napominju da je duvan u nargilama prepun kancerogenog katrana koji izaziva rak, a da kolektivno konzumiranje može da prouzrokuje širenje zaraznih bolesti.

Da li je zabranjeno za mlađe od 18?

Na to pitanje nemaju odgovor ni Ministarstvo trgovine, niti gradske komunalne službe. Za sada je jedino zabranjena prodaja cigareta i alkoholnih pića licima mlađim od 18 godina, dok za nargile to nigde nije precizirano.

U nargilama dim od duvana prolazi kroz vodu, zbog čega se čini manje oštrim, pa onaj ko ga konzumira unosi u svoja pluća daleko veću količinu i dublje ga udiše nego prilikom običnog pušenja. Međutim, štetna svojstva se ne gube prolaskom kroz vodu, pa se procenjuje da jedna seansa sa nargilama ima efekat sto popušenih cigareta, kažu iz SZO. 

Opasnije od običnih cigareta

Klasičan pušač obično udahne dim oko 12 puta, dok se preko nargile on udahne i do 200 puta!

Tokom jednočasovnog pušenja nargile udahne se jedan litar čistog duvanskog dima. Duvan za nargile aromatizovan je voćnim smesama, pa je njegov ukus slatkast i na prvi pogled ne deluje štetno.

Primarijus dr Petar Borović u potpunosti je saglasan sa tvrdnjam SZO.

"Najveći problem kod nargila je taj što dim prolazi kroz duvačku cev i da bi zadržao prvobitan jak ukus, oni koji spremaju nargile moraju da stave mnogo više pojačivača ukusa, mirisa, katrana i ostalih štetnih, kancerogenih supstanci", kaže za "Informer" doktor Bojović, predsednik Saveza za borbu protiv pušenja.

Prema njegovim rečima, svakodnevno uvlačenje aromatizovanog dima u pluća siguran je korak ka dobijanju nekog kancera.

Može se javiti i zavisnost

"Pušači, među kojima je sve više mladih, nisu ni svesni koliko je jedno pušenje nargile pogubno za njihovo zdravlje. Svakodnevnim konzumiranjem može se javiti zavisnost od šiše, ali doći i do teških oboljenja poput raka pluća, usta, nepca, bubrega, ali i srčanog i moždanog udara."

"Ne tražimo im lične karte"

"Nargile se redovno čiste nakon smene, a svaki gost dobije plastični uložak koji stavi pre nego što udahne dim iz creva. Iako bi trebalo da kontrolišemo da li su naši gosti punoeltni, oslanjamo se isključivo na sopstvene procene", kaže ranica u jendom nargila baru u Beogradu. Ona kaže da iznajmljivanje nargile košta oko 600 dinara, a da materijal, duvan i nargile nabavljaju u Beogradu, bez nekih posebnih sertifikata i dozvola.

Doktroka Branka Grujić, specijalista opšte prakse, kaže da najviše zabrinjava što se sve više nargila-barova otvara pored škola, pa deca imaju oriliku da konzumiraju ovu "drogu" od ujutru do kasno u noć.

"Niko od nadležnih ne kontroliše kako posluju ovi barovi u kojima se ljudi nesvesno truju. Čak i oni koji sede u tim zamračenim i zagušljivim prostorijama, a ne konzumiraju nargile, mogu da imaju posledice od štetnih materija i toksina koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja. Dim je jači i gušći od onog u cigaretama, ali ima prijatan miris, pa mnogi nisu ni svesni koliko štetnih materija iz tog duvana ulazi u njihova pluća."

Opasno i to što se nargile dele

Doktorka Grujiić dodaje da je veoma opasno što iz nargile puši više osoba, zbog čega postoji rizik od prenošenja tubrkuloze, hepatitisa, mononukleoze...

"Lula od nargile je plastična pa se bakterije lakše razmnožavaju nego na drugim materijalima. Ovim problemom bi trebalo da se pozabave stručnjaci. Nadležen službe da zabrane maloletnicima posećivanje nargila-barova, dok bi inspekcija morala da proveri higijenske uslove u ovim lokalima."